Guláš XI. – Guláše z různých zemí

Recepty na různé guláše z různých zemí.

Chilský guláš

750 g hovězí svíčkové, 5 lžic oleje, ½ - 1 lžička chilli koření, sůl, 2 cibule, 1 lžička sladké mleté papriky

Hovězí svíčkovou nakrájíme na menší kostičky o hraně cca. 1 cm. Na rozehřátém oleji osmahneme na chvíli chilli koření ( množství volíme podle toho zda chceme mít pokrm více či méně ostrý ), přidáme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, promícháme, posypeme sladkou mletou paprikou, opět promícháme a podáváme na předehřátých talířích.

Jako přílohu volíme rýži nebo smažené bramborové hranolky.

Debrecínský guláš

750 g hovězího masa ( kližka, přední …), 5 lžic oleje, 1 velká cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, vývar, sůl, pepř, 2 – 3 rajčata, 1 lžíce hladké mouky, 50 g slaniny, 1 párek

Maso nakrájíme na kostky. Na třech lžících rozehřátého oleje do zlatova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme sladkou mletou papriku a chvíli zasmahneme. Přidáme maso a po všech stranách je zprudka opečeme. Když si pustí vlastní šťávu, podlijeme maso vývarem, osolíme a opepříme, přikryjeme a dusíme do měkka. V polovině dušení přidáme oloupané na kostičky nakrájená rajčata a během dalšího dušení maso podle potřeby podléváme znovu vývarem. Mezi tím si ze zbytku oleje a z hladké mouky připravíme nazlátlou jíšku, kterou šťávu z dušení masa zahustíme a rozředíme. Nakrájíme slaninu na kostičky, vyškvaříme ji, přidáme na plátky nakrájené párky a osmažíme. Můžeme nakrájet i na kolečka. Párky se slaninou přidáme k masu.

Jako přílohu volíme houskové knedlíky.

Obměna : Stejný guláš s jinými chuťovými vlastnostmi můžeme připravit i z masa vepřového. Jestliže vynecháme rajčata, slaninu a párek a místo nich před koncem dušení přidáme 2 sladkokyselé okurky nakrájené na kostičky, připravíme Guláš znojemský . Můžeme ho případně během dušení ochutit ještě kmínem.

Guláš z hovězího masa, rovněž bez rajčat, slaniny a párku, do něhož před koncem přípravy přidáme 2 – 3 dl smetany, máme Guláš karlovarský . Při přípravě nejen těchto, ale všech gulášů můžeme dávat vice cibule, než uvádí rozpis.

Bratislavský guláš

750 g hovězího masa, 5 lžic oleje, 1 menší cibule, 2 karotky, 1 petržel, kousek celeru, 5 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, 1 bobkový list, na špičku nože tymiánu, ½ citrónu, trochu octa, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce hořčice, 3 dl mléka nebo smetany, ½ lžičky cukru, vývar nebo bílé přírodní víno

Maso nakrájíme na kostky. Na polovině rozehřátého oleje podusíme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme polovinu kořenové zeleniny nakrájené na kostičky, osmahneme a na tento základ přidáme maso. Prudce je ze všech stran za stálého míchání ode dna opečeme a když pustí vlastní šťávu, zmírníme oheň, přidáme pepř, nové koření, bobkový list, tymián a na plátky pokrájený citrón. Postříkáme trochou octa, přikryjeme pokličkou a dusíme. Podle potřeby podléváme vývarem nebo bílím přírodním vínem. Měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme světlou jíškou, připravenou ze zbytku oleje a lžíce hladké mouky. Následně do šťávy přidáme hořčici, mléko nebo smetanu, cukr, dostatečné množství vývaru a vše dobře rozšleháme ( nejlépe ručním mixerem ). Vaříme dále asi 30 minut a podle potřeby doplňujeme vývarem, aby se omáčka nepřipálila. Hotovou omáčku podle chuti přisolíme, okyselíme octem a přecedíme přes cedník. Mezi tím zbytek zeleniny nakrájíme na nudličky a uvaříme ji v osolené vodě. Uvařenou j přidáme k hotové omáčce a společně ještě chvíli povaříme. Nakonec přidáme i maso a vše prohřejeme.

Jako přílohu podáváme houskové knedlíky nebo vařené brambory.

Sikulský guláš

750 g vepřového masa ( plec, ramínko…), 4 lžíce oleje, 1 velká cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, vývar, 2 – 3 lžíce rajčatového protlaku, kmín, 3 až 4 stroužky česneku, sůl, 500 g kysaného zelí, 1 lžíce hladké mouky, 2 dl smetany

Maso nakrájíme na kostky a mírně osolíme. Na dvou lžících oleje do zlatova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme sladkou mletou papriku a lehce osmahneme. Pak přidáme nakrájené maso, na prudkém ohni ze všech stran za neustálého míchání ode dna opečeme do zlatova. Zmírníme oheň a opékáme dále, až maso pustí vlastní šťávu. Podlijeme mírně vývarem, přidáme rajčatový protlak, kmín a česnek utřený se solí. Přikryté pokličkou dusíme doměkka a občas podléváme podle potřeby dalším vývarem. Asi v polovině dušení přidáme na drobnější kousky překrájené zelí. Mezi tím si připravíme ze dvou lžic oleje a mouky světlou jíšku, kterou směs masa se zelím zahustíme. Před koncem dušení přidáme smetanu a ještě chvíli povaříme.

Podáváme s houskovými knedlíky.

Budvar guláš ( restaurace Masné krámy, České Budějovice )

750 g hovězí kližky, 5 lžic sádla, 2 cibule, kmín, kůra z jednoho citrónu, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička sladké mleté papriky, vývar, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička majoránky, 100 g slaniny, 2 – 3 rajčata, 2 zelené papriky

Maso nakrájíme na kostky. Na rozehřátém sádle zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme rozdrcený kmín a nastrouhanou citrónovou kůru, lehce osmahneme a přidáme osolené a opepřené maso. Zprudka opečeme ze všech stran dozlatova za stálého míchání ode dna, až maso pustí vlastní šťávu. Šťávu vydusíme, zaprášíme moukou, přidáme sladkou mletou paprikou osmažíme ji za stálého míchání a ředíme vývarem. Přidáme protlak, majoránku, zmírníme oheň a přikryté pokličkou dusíme doměkka. Mezi tím osmahneme na kostky nakrájenou slaninu, na ní podusíme oloupaná, jader zbavená a na kostičky nakrájená rajčata a na proužky jadřince zbavené papriky. Tuto směs přidáme k hotovému guláši a promícháme.

Podáváme s brambory nebo s houskovými knedlíky.

Horňácký guláš

750 g vepřového masa, 200 g bílých fazolí, 1 bobkový list, 5 lžic oleje, 1 cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, pepř, kmín, 2 – 3 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, ½ malé konzervy leča ( 100 – 150 g ), 2 – 3 dl kyselé smetany, 1 lžíce hladké mouky, 2 párky

Den před přípravou horňáckého guláše vypereme bílé fazole, ve vhodné nádobě je zalejeme vodou a do druhého dne necháme v chladnu máčet. Vaříme je s bobkovým listem ve vodě, ve které se máčely. Mezi tím na čtyřech lžících oleje osmahneme dozlatova nadrobno rozkrájenou cibuli, přidáme mletou sladkou papriku, lehce osmahneme a přidáme na kostky rozkrájené maso. Za stálého míchání ode dna opečeme na prudkém ohni ze všech stran dozlatova a když maso začne pouštět šťávu, zmírníme oheň. Osolíme, opepříme a ochutíme kmínem. Podlijeme horkou vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Před koncem dušení přidáme česnek utřený se solí a majoránku, uvařené fazole, lečo, kyselou smetanu , v níž jsme rozšlehali hladkou mouku a na mírném ohni za občasného promíchání povaříme. Na lžíci oleje opečeme párky, které budou na koncích nakrojeny do kříže.

Při podávání na každou porci položíme jednu nožičku opečeného párku.

Podáváme s topinkami nebo chlebem.

Autor:
Vydáno: