Gueréza pláštíková

První mládě roku 2015 si dalo na čas, přišlo na svět až 25. ledna a stala se jím gueréza pláštíková. Mládě dosud neznámého pohlaví se narodilo v neděli v ranních hodinách, po příchodu chovatelů je matka již držela v náručí.

Gueréza pláštíková

Jeho rodiči jsou čtrnáctiletá samice Sára původem z ústecké zoo a patnáctiletý samec Kasalo, který přišel v březnu roku 2011 ze Zoo Bojnice. Díky němu se ústeckému chovu opět začalo dařit, neboť letošní mládě je v pořadí již sedmé, které se od roku 2012 podařilo odchovat. Kasalo je vůdčím samcem pro tři dospělé samice a šest různě starých mláďat. Na nich lze dobře pozorovat, jak tento druh opic přebarvuje.

Mláďata se rodí sněhově bílá, takže tvoří ostrý kontrast proti černé srsti matky, která je nosí na břiše. Během několika měsíců se začíná barva měnit z bílé přes šedivou na černou a zhruba v půl roce jsou již plně vybarvená jako dospělá zvířata – černou srst mají na zádech lemovanou pláštěnkou dlouhých bílých chlupů, stejně jako dlouhý bíle ochlupený ocas.

Hned druhý den, tedy v pondělí 26. ledna, byla celá skupina na krátkou dobu ve venkovní expozici, ale pobyt mimo teplou ubikaci bude záviset na počasí. V případě mrazů je chovatelé pouštějí pouze na několik desítek minut, pokud by byly teploty příznivější, mohou je vidět návštěvníci ústecké zoo v dopoledních hodinách i delší dobu.

 

Autor:
Vydáno: