Grilovaný steak s rýží, salátem a omáčkou

Tento recept bude trošku náročnější, protože se bude dělat omáčka a rýže, ale jinak to není nic až tak složitého. Maso si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Nachystáme si marinádu – slunečnicový olej, sůl, česnekové grilovací koření a plnotučná hořčice.

V této směsi necháme maso přes noc. Další den si rozpálíme gril a maso vytažené z marinády na něj vkládáme, kde grilujeme zprudka. Hotové si vyndáme na talíř a připravíme si rýži. Ta bude na dušený způsob. Rýži si propláchneme studenou vodou a na oleji krátce osmahneme. Zalijeme ji následně vodou, přidáme sůl a půlku cibule, ve které je napíchaný hřebíček. Zakryjeme a vložíme do trouby. Udušenou rýži poznáme tak, že se nám vypaří voda a rýže je měkká. Platí pravidlo na kilo rýže litr a půl vody. Ještě to bude omáčka. Na ni použijeme švestková povidla. Ta si dáme do hrnce a krátce zahřejeme se šťávou ze švestkového kompotu . Dáme do misky a necháme vychladnout. Do vychladnuté směsi přidáme ještě borůvky, pokud možno úplně rozdrcené nebo borůvkový džem. Důkladně promícháme a přelijeme s omáčkou maso. Nesmí se vynechat ani salát. Hlávkový salát, ředkvičky, brusinky a pomeranč si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Hlávkový salát si natrháme, ředkvičky nakrájíme na tenké plátky, brusinky jen tak pohodíme a z pomeranče si odřízneme jeden kousek kůry. Na závěr ještě dozdobíme pomerančovým džemem podélně přes talíř.

Autor:
Vydáno: