Grilování - kuřecí a vepřové

Recepty na letní grilování.

Grilované kuřecí kousky s rajčatovou omáčkou a sušenými broskvemi

Kuřecí maso si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Nakrájíme si je na menší kousky, nejlépe na kratší nudličky. Smícháme si marinádu – slunečnicový olej, sůl, česnekové grilovací koření, mletá pálivá paprika a dijonská hořčice. V této směsi necháme nudličky masa tři dny – 72 hodin. Po uplynutí této lhůty si rozpálíme gril a vkládáme nudličky masa, které grilujeme zprudka ze všech stran. Hotové si rozložíme na talíř a nachystáme si rajčatovou omáčku. Smícháme v misce najemno nasekaná nebo namletá rajčata, sůl, utřený česnek, ocet, vodu, cukr, mletý pepř a najemno nasekanou petrželku. Rozmícháme a vylijeme na nudličky masa. Na závěr si vezmeme sušené broskve, ty si dáme do misky a zalijeme je větším množstvím citrónové šťávy a necháme odležet tři hodiny. Po tomto čase vyndáme a proložíme jimi talíř s už masem a omáčkou. Na závěr si ozdobíme ještě zelenou bylinkou dle vlastního výběru. Tady je vidět, že to není složité, ale je na to potřeba trochu času už z hlediska broskví, když si odmyslíme marinádu. Pro děti se tento recept příliš nehodí.

Grilovaný steak s rýží, salátem a omáčkou

Vepřové maso si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Nachystáme si marinádu – slunečnicový olej, sůl, česnekové grilovací koření, plnotučná hořčice a sójová omáčka. V této směsi necháme maso přes noc. Další den si rozpálíme gril a maso vytažené z marinády na něj vkládáme, kde grilujeme zprudka. Hotové si vyndáme na talíř a připravíme si rýži. Ta bude na dušený způsob. Rýži si propláchneme studenou vodou a na oleji krátce osmahneme. Zalijeme ji následně vodou, přidáme sůl a půlku cibule, ve které je napíchaný hřebíček. Zakryjeme a vložíme do trouby. Udušenou rýži poznáme tak, že se nám vypaří voda a rýže je měkká. Platí pravidlo na kilo rýže litr a půl vody. Ještě to bude omáčka. Na ni použijeme švestková povidla. Ta si dáme do hrnce a krátce zahřejeme s citrónovou šťávou. Dáme do misky a necháme vychladnout. Do vychladnuté směsi přidáme ještě borůvky, pokud možno úplně rozdrcené nebo borůvkový džem. Důkladně promícháme a přelijeme s omáčkou maso. Nesmí se vynechat ani salát. Hlávkový salát, ředkvičky, brusinky a pomeranč si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Hlávkový salát si natrháme, ředkvičky nakrájíme na tenké plátky, brusinky jen tak pohodíme a z pomeranče si odřízneme jeden kousek kůry. Na závěr ještě dozdobíme pomerančovým džemem podélně přes talíř. Tohle jídlo se pro děti úplně nehodí.

Autor:
Vydáno: