Grilované sladké brambory

Sladké brambory zvané batáty či cassava jsou v afrických zemích či v Jižní Americe naprosto běžné, u nás je skoro nikdo nejí.

Avšak dneska to bude ještě více sladké, než jsou samy o sobě. Nejspíš je mnoho lidí nesežene, takže použije ty, které budou k dostání. Jako první batáty oloupeme, omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Nyní si nachystáme sladkou marinádu – sůl, rozpuštěné máslo, citrónová šťáva, mletá skořice, třtinový cukr, bílý jogurt a mleté vlašské ořechy. V této směsi necháme brambory nakrájené na menší kousky přes noc. Další den si rozpálíme gril, potřeme ho slunečnicovým olejem a vkládáme na něj batáty vytažené z marinády, které grilujeme zprudka. Hotové si vyndáme na talíř a můžeme ozdobit bylinkou podle sebe. Batáty mají docela dost zdraví prospěšných látek a údajně působí jako antidepresivum, ale to není doložené. Mimo toho mají docela dost vysokou výživovou hodnotu, dokonce je často jedí i profesionální sportovci, kteří se o jejich účincích sem tam zmíní v nějaké té knize. Na druhé straně – ne každý si dovede představit pozřít sladkou bramboru, když na ni není zvyklý.

Autor:
Vydáno: