Grilované ovoce - broskve

Máte rádi grilované ovoce?

Grilovaný broskvový dezert

Tato sladkost možná bude pro někoho na první pohled vypadat složitější, ale není tomu tak. Jde to opravdu snadno. Čerstvé broskve si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Rozpůlíme a zbavíme pecky. Do misky si dáme med a broskvová povidla. Promícháme a poloviny broskví v této směsi obalíme. Gril si potřeme slunečnicovým olejem a rozpálíme, vkládáme na něj broskve a grilujeme doměkka. Hotové broskve si dáme na talíř a můžeme začít zdobit. Nejprve si dáme do misky zakysanou smetanu, kterou rozšleháme se solí, citrónovou šťávou a kůrou. Nyní si broskve takto připravenou zakysanou smetanou podélně polijeme. Nyní si broskve posypeme mandlovými lupínky, do smetany zabodneme tři kousky brusinek a na závěr zapíchneme mátové lístky. A je hotovo, takže nic složitého. Brusinky nejsou až tak obvyklé v našich končinách. Někteří lidé, spíše většina, je moc nemusí, znají tak maximálně džem, který se dává na svíčkovou. To je ale chyba, protože jsou velmi blahodárné na zdraví, například působí jako prevence proti rakovině. Dokonce jsou prevencí proti kardiovaskulárním chorobám a mnoho dalšího.     

Grilované kuře s broskvovou omáčkou

I tento recept bude broskvový, ale spolu s masem. Kuřecí maso si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Nachystáme si marinádu – slunečnicový olej, sůl, rajský protlak, mletá sladká paprika a grilovací koření. V této směsi si necháme kuře přes noc. Další den si rozpálíme gril, kuře si vyndáme z marinády a vložíme, kde grilujeme ze všech stran zprudka. Hotové kuře si dáme na talíře a připravíme si broskvovou omáčku. Máme dvě možnosti – buď použijeme čerstvé, nebo džem. Pokud máme čerstvé, ty se musí omýt pod tekoucí vodou a osušit, pak ještě namlet, prostě to musí být tzv. kaše. Jestliže máme džem, tak ten si rovnou dáme do misky a přidáme třtinový cukr, skořicový cukr a med, mléko, smetanu ke šlehání - 33 procent a bílý jogurt. Důkladně rozmícháme a přidáme k masu.

Autor:
Vydáno: