Glacier - ledovcový ráj

Minulý měsíc jsem v rámci studentských pobytů měl možnost strávit pár dní ve Švýcarsku. Podle mého názoru jedna z nejkrásnějších a nejčistějších zemí Evropy si právem zaslouží obdiv.

Navštívili jsme středisko Glacier 3000, které se nachází v západní části země. Jak je v jeho názvu uvedeno, tyčí se do výšky 3000 metrů nad mořem. Možná podotknete, že se nejedná o pravou nefalšovanou osmitisícovku a tedy o nic výjimečného, ale i tady máte možnost ucítit vysokohorský vzduch a užívat si nádherného rozhledu. Já osobně jsem nikdy nic tak krásného neviděl, můj zážitek byl navíc umocněný jasným slunečným počasím.

Jediné, co mi ten den chybělo ke štěstí byly sluneční brýle, protože podle předpovědi jsme se měli připravit spíš na lehce pošmourný mrazivý den. Jak den plynul, sluníčka přibývalo a my jsme se postupně zbavovali šátků, rukavic, lyžařských bund i teplých svetrů a vychutnávali si sluneční paprsky jen tak, v tričku.

Změnu nadmořské výšky pocítíte okamžitě, vzduch je řidší. cítíte potřebu rychleji dýchat. Všude kolem nekonečné horské hřebeny pokryté nádherným čerstvým sněhem a kdesi v dálce Mont Blanc.

Chloubou tohoto ledovcového areálu je visutý most, který spojuje dva horské štíty. Je dlouhý 107 metrů a široký 80 centimetrů. Když po něm procházíte, nejste si jisti, jestli s ním cloumá víc vítr nebo silnější spoluturisté. Také vám nezbývá, než doufat, že toto lákadlo na turisty je správně sestaveno a vy se nezřítíte někam do neznáma, most je totiž otevřený po celý rok.

Poprvé v životě jsem zalitoval, že nejsem dobrý lyžař. Ti, co si s sebou lyže a prkna vezli si to dokázali užít. Nádherně upravené sjezdovky, moderní vleky, všude čisto. Jediné, co člověku trochu kazilo radost, byly ceny. Švýcarsko se řadí mezi nejdražší země světa, běžné meníčko v restauraci vyjde v přepočtu i na 500 Kč a tak běžnému studentovi z východní Evropy nezbývá nic jiného, než si do batohu zabalit pytlík s trvanlivými potravinami a při kochání se nádherným rozhledem chroupat cereální chleba s paštikou.

Autor:
Vydáno: