Gambling

Někdy se zdá těžko pochopitelné, proč můj kamarád, sourozenec nebo jiný blízký člověk má problém se závislostí.

Když se řekne nebezpečná závislost, většinou máme na mysli alkohol a drogy. Tady není o čem diskutovat, jde o nebezpečí, které se rovná hazardu se zdravím i životem. Jsou tu ale i závislosti, které zase až tak nebezpečně nevypadají. Člověk má pocit, že je vše pod kontrolou a že se zkrátka vůbec nic neděje. Určitou skupinu lidí může ohrožovat tzv. gambling - problémové hráčství.

Je to docela zábava, když se můžete po náročném dni posadit u počítače, tabletu, mobilu. Z hlavy vypustit všechny starosti a začít žít hrou. Nahradit reálný svět. V té chvíli jste pánem svého času. Žijete svůj virtuální život. Hraní je skvělý koníček, odpočinete si při něm, přijdete na jiné myšlenky, posouváte svoje možnosti. Těší vás, když se daří a pokud se nedaří, chcete nepřízeň osudu zvrátit.

U hry trávíte více a více času a bývá problém si připustit, že tohle už vážně není pod kontrolou. Svěřit se a přijít s prosbou o pomoc svede jen málokdo. Patologický hráč se vás spíš bude snažit ujistit, že hry jsou jenom takovou běžnou zábavou pro ukrácení dlouhé chvíle.

Že se jedná o závislost, která vašeho kamaráda nebo blízkého velmi ohrožuje, poznáte podle několika signálů. Zaprvé neustále lže. Mlží, kolik času u počítače strávil. Vymlouvá se, hledá důvody aby ke svým hrám mohl. Chybí mu čas, protože každou volnou chvíli věnuje hraní. Netěší ho to, co měl dříve rád. Může být nespolehlivý, neplní svoje sliby. Ve škole se zhoršily výsledky. Svět her mu chybí dokonce i v noci. Proto hraje mnohdy i tajně v době, kdy ostatní spí. A pokud se rozhodne hru ukončit a jít spát, jeho spánek může být nekvalitní a může mít problémy s usínáním. Jedním ze signálů, které by mohly upozornit, že je něco v nepořádku i nezájem o přátele, nervozita a neklid. Hráči většinou chybí peníze. Někdo si tajně po malých částkách půjčuje, jiný je schopen nenápadně brát věci doma a rozprodávat je po bazarech.

Podezření, že se v životě vašeho známého děje něco špatně, bývá těžké dokázat. Ono podezření mít můžete, ale než se dopátráte výsledku, bude to stát veliké úsilí. Mnoho jiných závislostí se projevuje podobnými příznaky. Teď už záleží jen na člověku, jestli bude mít chuť a sílu podat pomocnou ruku. A nebývá to vůbec snadné.

Patologické hráčství je vedeno je v mezinárodní klasifikaci nemocí jako závislost Dg.(diagnóza) F63.0. Je to skutečná nemoc. Její léčení je dlouhodobé a náročné. Je nezbytné, aby při ní pacient maximálně spolupracoval. Pokud léčba vyjde, zůstává poměrně velké riziko recidivy, tudíž, že se léčený ke své závislosti vrátí. Podle aktuálních tabulek, které vydává ministerstvo zdravotnictví je množství patologických hráčů 0.6-1.2% populace. Na počet osob je to mezi 55-110 000 osobami.

Pokud máte pocit, že se ve vašem okolí děje něco podobného a vy nemáte dostatek sil a možností to řešit, jednou z možností je zkusit předat kontakt na centra, která pomáhají hazardním hráčům a jsou v každém větším městě. Tam poradí a jejich služby jsou navíc diskrétní a bezplatné.

Autor:
Vydáno: