Gaius Julius Caesar a jeho literární tvorba – se zaměřením na Zápisky o válce galské

Přestože je Gaius Julius Casear známý především jako římský vojevůdce a politik, jeden z nejmocnějších mužů antiky, málokdo o něm ví, že byl také uznávaný řečník a spisovatel, o kterém se pochvalně vyjádřil i samotný proslavený Cicero.

Někteří si snad vzpomenou na dílo Zápisky o válce galské, text, který byl poměrně ceněný už ve středověku. Právě proto se dochoval do dnešních dob, v pozdějších opisech nebyl zapomenut, jako několik dalších Caesarových spisů. Mezi ty, jež byly považovány za nepodstatné či mnohem častěji nedůležité, patří Anticato a smuteční řeč o autorově tetě Julii. Občas se představil také jako básník, jak dokazuje dílo.

Zápisky o válce galské

Z pohledu mnoha pramenů Zápisky o válce galské – latinsky Commentarii de bello Gallico – představuje nejdůležitější politikovo dílo. Pro dnešní historiky je důležitým vodítkem při studiu starověkých ozbrojených konfliktů, Caesar nepopisuje jen svá tažení a bitvy na galském území s kmeny Keltů, Germánů a Boritanů, zabývá se také zvyky protivných kmenů a popisuje přírodu.

Z literárního hlediska zaujme svou jednoduchostí, autor používá pouze cca 1300 různých slov, což sedmi (resp. osmidílnou) knihu předurčuje stát se učební pomůckou při hodinách latiny v dnešní době. Sám autor si jistou dávku objektivity dodává tím, že píše v er-formě a některými badateli jsou považovány za jakési ospravedlnění Caesarových nařízení, jež podléhala kritice senátorů.

V prvních sedmi dílech, jejichž autorem je Gaius Julius Caesar osobně, je čtenář přenesen do let 57 – 51 př.n. l., osmý díl sepsal vojevůdcův pobočník, poddůstojník Aulus Hirtius.

Spisovatel Vojtěch Zamarovský se o knize vyjádřil jako o „nejlepším propagačním díle, které Caesar o sobě napsal“.

Problém s autorstvím

Gaius Julius Caesar je bezpochyby autorem tří knih o občanské válce, popisujících události v období roků 49 až 48 př. n. l. Jsou nedokončené. Do této „série“ patří ještě spis Bellum Alexandrinum, jeho autorem však už není Caesar, ale zmíněný Hirtius, tedy blízká vojevůdcova osoba, přesto ne sám geniální stratég. Vojevůdce je tu vykreslován jako nedobrovolný bojovník v konfliktu, jemuž nešlo zabránit.

Caesarovi jsou připisována díla s názvy Bellum Africanum a Bellum Hispaniense. Autoři popisů závěrečných bojů občanské války jsou neznámí, logicky tedy bylo možné za jejich autora považovat Gaia Julia, vždyť přinejmenším se zabývají stejnými tématy jako on.

Zdroj: Wikipedia a Databáze knih

Autor:
Vydáno: