Fosa

Hvězda animovaného filmu Madagaskar, fosa madagaskarská žijící v táborské zoologické zahradě, je zvyklá na zájem publika. Přestože většinu dne tráví v korunách stromů, čas od času sleze na zem a předvádí své pružné ladné tělo zrakům návštěvníků.

Fosa

Tyto dny jsou však zvláštní v tom, že zoo zůstává opuštěná. Všechny zoologické zahrady i ta v Táboře musí být z nařízení vlády pro veřejnost uzavřené. Osmiletý samec Masotra se přesto stále vydává na procházky po výběhu a vyhlíží své oblíbené publikum. Když ale jeho předvádění nemá kdo ocenit, odchází do své chráněné ubikace, kde už na něj čeká vydatný oběd. Při následném odpočinku pak má spoustu času dumat nad tím, kam všichni ti jeho obdivovatelé zmizeli.

Fosa madagaskarská je vrcholovým predátorem Madagaskaru. V přírodě loví lemury a menší savce, plazy a ptáky. I když se nejvíce podobá malé pumě, ke kočkám má evolučně poměrně daleko. Díky molekulárně biologickým studiím se přišlo na to, že nejbližšími příbuznými madagaskarských šelem jsou takzvané promykovité šelmy. Fosa je anatomicky výborně přizpůsobena pro život v korunách stromů, kde se i díky dlouhému ocasu dokáže velmi obratně pohybovat a lovit. Jedná se solitérní zvíře, partneři se potkávají pouze v období páření. Mimo toto období jsou jedinci vůči sobě velmi agresivní. Fosy jsou nejaktivnější během soumraku a rozbřesku. Jde o velmi ohrožený druh, na Madagaskaru přežívá už jen kolem 2500 jedinců. V Česku fosu chovají pouze dvě zoologické zahrady.

I vy se nyní můžete stát jejím adoptivním rodičem, případně můžete její adopci darovat někomu jako vánoční dárek. Na nové adoptivní rodiče čekají i další zvířata z táborské zoo. Co takhle někoho překvapit tygrem či lvem pod stromečkem? Informace naleznete na webu ZOO Tábor www.zootabor.eu.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: