Finanční gramotnost v ŠD

V několika minulých dnech počasí pobytu venku moc nepřálo, proto jsme si místo hřiště vyzkoušeli ve družině jak bychom obstáli v roli obchodníků a také jaké je to být prostým nakupujícím. Děti prvních a druhých tříd se tak možná poprvé v životě setkaly se základními pojmy a pravidly, která jsou součástí obecné finanční gramotnosti.

Finanční gramotnost v ŠD

V první fázi jsme se seznámili s penězi, v našem případě s bankovkami. Pověděli jsme si, že bankovka není jen vytištěný kousek papíru, jak taková bankovka vypadá, kde vzniká a co všechno nezbytného musí obsahovat. Potom už děti zasedly k barevným čtvrtkám, aby vytvořily naše družinové platidlo, se kterým budeme následně obchodovat, bohatnout i prodělávat.

V další části naší družinové hry postavily děti také čtyři obchody – hračkářství, potraviny, drogerii a zverimex. Nezapomněli jsme ani na banku. Co všechno takový krámek musí mít, aby prosperoval, je nasnadě – pěkný vývěsní štít, poutavou výlohu, zajímavé zboží, přiměřené ceny a v neposlední řadě šikovného vedoucího. A potom už obchod může začít!

Jak mnozí jistě předem tuší, největší nával byl ihned v krámku se zbožím pro život naprosto nezbytným, což jsou samozřejmě hračky. Ale i ve zverimexu a v drogerii se obchody pěkně hýbaly. A co, že nám potraviny nějak nejdou? Pane vedoucí, asi by to chtělo příště na té výloze trochu víc zapracovat.

Obchody se nám zakrátko pěkně rozběhly a někdo už začal vymýšlet co by se ještě dalo vylepšit. Což takhle najmout brigádníka – hlásí se někdo? Jistě. Pan vedoucí zaměstnal další sílu a zavedl dodávky zboží až do domu, pochopitelně s příplatkem za dopravu. Chytrý nápad nezůstane dlouho bez odezvy. Když on, tak my to zvládneme také. Netrvalo dlouho a obchůdky byly plné brigádníků. Nojo, ale kdo teď bude nakupovat? Vznikla nám tady krize! Nezbývá než vyplatit všechny brigádníky a poslat je znova nakupovat. Ale co to? Pan vedoucí nemá na výplaty? Ajaj! Běží do banky, ale je ve hvězdách, jestli mu banka něco půjčí.

A jak to celé nakonec dopadlo? Někdo vydělal, jiný zkrachoval a někteří ještě dlouho přemýšleli, kam se jim všechny ty peníze vlastně rozkutálely, když si toho koupili tak málo. A takhle to vlastně chodí i mezi dospělými.

Hra se dětem moc líbila a až zase někdy zavládne ošklivé počasí, určitě si ji zopakujeme.

Autor:
Vydáno: