Filmy o Harry Potterovi

Přestože jsem ještě nedočetla knižní sérii, chtěla jsem vědět, který kouzelník vyhraje - zvlášť, když je Brumbál po smrti a šance jsou víc než vyrovnané.

Úvodní díly se nemohou pochlubit ničím zajímavým. Fantasy jako každé jiné, pár dobrých triků, jistě, ale nijak mě neohromily. Kniha mi přišla napínavější, ačkoli by se dalo namítnout, že je trochu moc rozvláčná. Situace se začíná měnit ve Vězni z Azkabanu, příběh je temnější, ale jak hrdinové dospívají, také nabitý trapnými romanticko-komickými scénami půjčenými z béčkového sitkomu.

Je asi zbytečné rozebírat každý díl zvlášť. Obecně vzato, poměr silných a slabších scén je vyrovnaný. Temnota v závěru ustupuje, víc než kdy jindy se projeví povaha postav. Za nejlepší chlapeckou roli s čistým svědomím označím Draka Malfoye, který zazářil hlavně ke konci Prince dvojí krve, kdy se na astronomické věži pokouší zabít bradavického ředitele. Spíš než dialog, který řešil filosofickou otázku (,,Buď já zabiju vás, nebo on zabije mě."), jsem si vychutnala hercovu mimiku. V obličeji se mu střídala hrdost a pýcha se strachem, jak by ho Voldemort potrestal, kdyby selhal, tak z činu, který se chystá spáchat. Během chvilky o něm divák ví všechno a možná mu fandí víc, než samotnému Harrymu.

A pak se na scéně objeví neoblíbený Snape a učiní zásadní rozhodnutí. Pán zla ovládá Bradavice. Jestli jsem si někdy myslela, že profesor lektvarů drží s kladnými hrdiny a s Potterem si vyřizuje dávné záležitosti, teď nemůže být pochyb - zradil Fénixův řád a celá léta donášel Voldemortovi. Profesor patří vůbec mezi nejzajímavější postavy příběhu, do poslední chvíle si svá tajemství nechává pro sebe a ani pak není jisté, na které straně stál.

Většina těch, kteří sedmý díl viděli dřív než já, svorně nadává na epilog ,,o 19 let později". Já si ho naopak nemůžu vynachválit. Po apokalyptickém konci Voldemorta je příjemné vidět, že škola čar a kouzel dál existuje. Jen ti Malfoyové na nástupišti 9 a 3/4 trochu zaskočí. Blíží se vendeta?

Autor:
Vydáno: