Filipojakubské odpoledne v předstihu ve školní družině

Konec měsíce dubna patří již tradičně Filipojakubskému odpoledni ve školní družině. Letos jsme si toto odpoledne užili trochu v předstihu.

Filipojakubské odpoledne v předstihu ve školní družině

Je pondělí 28. 4. a na děti školní družiny čeká očekávané a vytoužené Filipojakubské odpoledne. Skončilo vyučování, odcházíme na oběd a hned se převlékáme a připravujeme na naše vytoužené odpoledne. Odcházíme společně všichni na odlehlé místo k panu Šebelovi, který pro nás již několik let připravuje zábavné „čarodějnické“ odpoledne. Nejinak tomu bylo i dnes. Krátce po půl druhé přicházíme na místo, kde na nás pan Šebela již čeká. Nejprve se musíme pozdravit se zdejšími koníčky, které si nás prohlížejí a ani se jim nechce věřit, že nás je tolik. Odkládáme si své věci a již vše začíná. První skupinka dětí, které odchází o chvíli dříve, než ostatní jde v doprovodu vychovatelek opékat špekáčky. Ostatní zbytky z oddělení vysílají do soutěže šestičlenná družstva, která budou hájit barvy svých oddělení. Kapitánem 1. oddělení se stává Martin Opálecký, 2. oddělení Vojta Církva, 3. oddělení Josef Hlávka a 4. oddělení Tadeáš Hanke. Do jednoho družstva se spojují závodníci 1. a 2. oddělení, do druhého družstva závodníci 3. a 4. oddělení. Síly jsou vyrovnány a soutěž může začít. V první soutěži běžíme slalom obě družstva proti sobě. Vítězí družstvo 1. a 2. oddělení. Ve druhé soutěži jde o odvetu a zde vítězí obě skupiny, které byly stejné. V další soutěži jde o přetahování lanem, kdy jednoznačně vítězí druhé družstvo. Boj v soutěži je vyrovnaný a my máme dva vítěze.

Po skončení soutěží si postupně opékáme špekáčky a jednotlivá oddělení se zúčastňují kopané, někdo si hází s létajícím talířem a někteří další ještě zkouší přetahování lanem. Děvčata z jezdeckého oddílu nám předvádí výcvik a jízdu na koni. A že jim to jde! Blahopřejeme. Koníčci jsou opravdu pašáci a něco umí. První skupinka již odešla zpět ke škole. Ostatní ještě dopékají své špekáčky a nad námi se začíná pozvolna zatahovat. Vypadá to, že přijde bouřka. Uklízíme po sobě papírky, oblékáme se a pomalu a jistě se loučíme. Pane Šebelo, děkujeme! Za rok se opět setkáme. Vydáváme se na cestu zpět a počasí nám nějak nepřeje. Sice neprší, ale obloha je zatažená a vypadá na bouřku. Docházíme do školy. Na některé z nás již čekají rodiče, ostatní jdeme do školy. Zavřeme dveře a venku začalo pršet. My jsme ale nezmokli. Suché oblečení má každý z nás. Zážitky z dnešního odpoledne jistě také. Dá se říci, že jsme si dnešní odpoledne opravdu užili.

Autor:
Vydáno: