Festival ptactva ve školní družině

Festival ptactva je kampaní BirdLif Internacional, která má za cíl upozornit na ptačí migraci a na nebezpečí, která ptáky na jejich cestách mohou potkat. Festival připadá na první říjnový víkend. V jednotlivých evropských zemích se organizují vycházky do přírody, jež jsou spojené s pozorováním ptáků a dalšími doprovodnými programy. Česká ornitologická společnost se přidala k této pravidelné akci v roce 1993.

Festival ptactva ve školní družině

Festival ptactva se stal též jednou z tradičních akcí naší školní družiny. I my jsme si dne 6. 10. v školní družině Festival ptactva připomenuly. Nejprve jsme si popovídali o různých druzích ptáků, zaměřili se na ptáky, které migrují do teplých krajin, aby přežili zimní období. A pak jsme odešli všichni společně na ovál sportovního hřiště u Berounky, kde jsme si ve skupinách zahráli a zasoutěžili. Ještě, než započala soutěž, pohovořili jsme krátce o Festivalu ptactva, jeho historii a smyslu tohoto svátku. A pak již jdeme na soutěž. Rozdělili jsme se do skupin a dostali jsme list s tajenkou. Na startu, kde jsme čekali, jsme se nacházeli v Evropě. Asi v polovině oválu, kde se nacházely obrázky ptáků. Tam byla Afrika. Děti vybíhaly po jednom z každé skupiny, v Africe si vybraly ptáka v barvě své skupiny. Doběhly s ním zpět do Evropy a doplnily do startovní karty své skupiny do tajenky písmeno. Děti se postupně vystřídaly a posbíraly všechny ptáky.

Tajenka nám odpovídala na otázku: „Po čem lidé od pravěku toužili?“ pokud skupina dobře pracovala v tajence vyšlo: „Chtěli létat jako ptáci“. Potom se vyhodnotilo, vyhlásili jsme výsledky, a nakonec všichni obdrželi malou odměnu. A jak to dopadlo?

1.      místo: 3. skupina
2.      místo: 2. skupina
3.      místo: 4. skupina
4.      místo: 1. skupina

Soutěžícím děkujeme za účast, vítězům blahopřejeme a našim migrantům přejeme příjemný let a těšíme se s nimi na shledanou zjara.

Autor:
Vydáno: