Festival ptactva

Stalo se evropskou tradicí, že každý rok o prvním říjnovém víkendu ornitologové pořádají Evropský festival ptactva. Vždy po několika letech se přidávají k evropským zemím i země jiné a tak probíhá Světový festival ptactva. Do této akce se již po sedmé připojila i naše školní družina a letos poprvé nově vzniklý školní klub.

Festival ptactva

Právě dnes 6. 10. 2014 tato akce proběhla i u nás. Naším cílem bylo připomenout si migraci tažných ptáků do teplých krajin, kde mají možnost větší obživy. A pak se již těšíme na to, až je zjara budeme moci přivítat zpátky. My jsme si i připomněli nebezpečí, které může při migraci na ptáky čekat a co všechno je může potkat. Všechna oddělení včetně školního klubu právě dnes vyrazila do přírody, kde jsme plnili jeden z nejdůležitějších úkolů. Poznávali jsme ptáky, které jsme viděli na vlastní oči a při jejich větším množství jsme je i počítali. Ovšem než jsme vyrazili do přírody, následovala malá soutěž. V prvním úkolu bylo poznání ptáčků na obrázku, kde se jednalo o naše nejznámější ptáky v našem okolí. Druhý úkol byl na přiřazování názvů ptáků k jednotlivým obrázkům. Ve třetím úkolu, který byl o něco složitější, jsme měli poznat ptáka podle siluety na obrázku. Některé siluety byly i v pohybu.

Teprve po těchto soutěžích jsme vyrazili do přírody. Zde jsme většinou viděli straku, holuby, sýkorky, vrabce, racka chechtavého. A na našem zimovišti na Berounce mnoho a mnoho kachen divokých. Ovšem při procházce v minulém týdnu jsme zde zaznamenali i dvě husy velké. Krásné slunečné počasí nám přálo a vycházka do přírody se zdařila. Přejeme ptáčkům, aby se nám ve zdraví a v hojném počtu zjara zpátky vrátili. A jak to všechno nakonec dopadlo? Kdo zvítězil. Všichni dali do soutěže mnoho síly, ale někdo je první, někdo musí být poslední. Ale v tom to zcela určitě není. Všichni jsme se snažili ze všech sil.
1. místo: školní klub a 2. oddělení školní družiny
2. místo: 1. a 4. oddělení školní družiny
3. místo: 3. oddělení školní družiny

Autor:
Vydáno: