Exotická vůně Indie

Horké letní dny pominuly, přesto si návštěvníci ostravské zoologické zahrady a botanického parku mohou stále užívat příjemného a teplého podnebí při návštěvě areálu subtropických skleníků v zázemí zoo. Ve sklenících, které jsou přístupné každý víkend v doprovodu průvodce, rostou rozmanité druhy rostlin z celého světa.

Exotická vůně Indie

V tropické, subtropické i venkovní expozici jsou k vidění nejen nejrůznější ovocné plodiny, koření, léčivé byliny, ale také rostliny pěstované pouze pro své exotické květy či tvarově zajímavé plody. Během návštěvy probíhá kromě výkladu také ochutnávka vybraných rostlin. Mezi nimi se nachází i několik druhů aromatických bylin používaných v gastronomii jako koření. Patří k nim i kardamovník obecný (Elettaria cardamomum) lidově nazývaný kardamom. Někdy bývá také nesprávně označován jako kardamon nebo egyptský pepř. Tato tropická bylina roste ve vlhkých lesích Indie, na Srí Lance, Sumatře a v Číně. Rostlina dorůstá výšky až tři metry a má příjemnou, aromaticky citronovou vůni a nasládlou kořenitou chuť. Plodem je tobolka obsahující větší počet semen červenošedé až červenohnědé barvy. Podle způsobu zpracování dělíme kardamom na bělený a nebělený, celý nebo mletý.

Má své nezastupitelné místo v orientální kuchyni. Společně s kurkumou je příbuzný zázvoru a vydatně zvýrazňuje chutě slaných i sladkých pokrmů. U nás se nejčastěji používá do sladkého pečiva, jako jsou perníky a koláčky. V malém množství je přidáván také do uzenin. Je vynikající i do ovocných kompotů, marinád, vín a likérů. Špetka kardamomu se přidává do černého čaje nebo do kávy, díky čemuž oba nápoje získávají nezaměnitelnou chuť a aroma (na Středním východě a v Egyptě je kardamom součástí každé kávy). Tato silně aromatická bylina se využívala i v léčitelství a okultismu. Obsahuje mnoho vitamínů, stopových prvků, kyseliny, bílkoviny a éterické oleje. Pokud si přidáte špetku kardamomu do černého čaje, působí jako antistresový nápoj a je vhodný i proti únavě a zmírňuje kocovinu. Káva se špetkou kardamomu byla v egyptské magii používána jako elixír lásky.

Komentované prohlídky pěstebních skleníků probíhají každý víkend od 11 a 14 hodin až do konce října a jsou zahrnuty v ceně vstupenky do zoo. Z důvodu omezené kapacity je nutná rezervace předem na tel. čísle 596 241 269 nebo osobně na vrátnici zoo.

Autor:
Vydáno: