Evropští supi v ohrožení

Coby mrchožrouti se zásadně podílejí na udržování „čisté“ přírody bez těl uhynulých zvířat, která mohou být zdrojem nákazy a choroboplodných zárodků. V Evropě žije několik druhů těchto majestátních dravců. Kolik jich je a mají zde vůbec šanci přežít?

Evropští supi v ohrožení

V Evropě se vyskytují čtyři druhy supů – sup bělohlavý (Gyps fulvus), sup hnědý (Aegypius monachus), sup mrchožravý (Neophron percnopterus) a orlosup bradatý (Gypaetus barbatus). Jejich populace nejsou nijak velké. Čítají okolo několika set až několik tisíc párů. Nejpočetnějším evropským supem je sup bělohlavý, jehož počty jsou odhadovány na 20 000 párů, nejvzácnějším pak orlosup bradatý, jehož počty nepřesahují 1 000 párů. V minulosti byli tito majestátní dravci člověkem intenzivně pronásledováni. Lidé bohužel věřili, že supi dokáží ulovit např. jehňata nebo dokonce malé děti. V důsledku ilegálního zabíjení nebo kladení otrávených návnad tak byli na mnohých místech vyhubeni.

Díky přísné ochraně a tzv. repatriačním projektům se daří supy na původní místa postupně navracet. Velký podíl na tom mají i zoologické zahrady, které jsou do záchranných projektů zapojeny a bezplatně poskytují odchované ptáky pro vypuštění do volné přírody. Tak je naplňován jeden z hlavních cílů moderních zoologických zahrad,  tj. přispět k zachování biologické rozmanitosti. Jedná se o konkrétní nápravu škod způsobených přírodě lidskou činností.

Avšak supi v Evropě zdaleka nemají vyhráno! V současnosti musejí čelit novému nebezpečí – diclofenacu. Diclofenac je nesteroidní veterinární prostředek používaný k léčbě nejrůznějších zánětů u dobytka. Právě kadavery dobytka a dalších domácích zvířat jsou v Evropě primárním zdrojem obživy supů. Pokud bylo uhynulé zvíře krátce před smrtí léčeno diclofenacem, je léčivo v tkáních stále přítomno a představuje pro mrchožrouty vážnou hrozbu. Diclofenac je pro ně vysoce toxický. Způsobuje hromadění odpadní kyseliny močové v těle a selhání ledvin. Do dvou dnů pak ptáci umírají. Diclofenac pro veterinární užití je v Evropě povolen v pěti zemích EU, včetně Španělska, kde žije 90 % všech evropských supů!

Paradoxem je, že nebezpečí diclofenacu není neznámé. Před 20 lety způsobilo úhyn desítek milionů supů na indickém subkontinentu. Zde se postupně podařilo používání diclofenacu zakázat. Nahradil ho alternativní lék se stejnými účinky meloxicam, který je ovšem pro supy netoxický.

V této souvislosti byla v prosinci loňského roku zahájena kampaň proti používání diclofenacu v Evropě, kterou vyhlásila Vulture Conservation Foundation (Nadace pro ochranu supů, VCF) ve spolupráci s dalšími mezinárodními organizacemi (BirdLife Interantional, Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií ad.). V ČR se do kampaně zapojila také Unie českých a slovenských zoologických zahrad, včetně jednotlivých členských zoo. A může se do ní zapojit i široká veřejnost, např. podpisem online petice: https://www.change.org/p/ms-silvana-dal-magro-diclofenac-the-vulture-killing-drug-is-now-available-on-eu-market-ban-it-now.

Autor:
Vydáno: