Evropská krátkosrstá kočka

O tom není sporu. Existuje jich ovšem mnoho druhů. Jedním z nich je třeba i evropská krátkosrstá kočka. Na první pohled vypadá jako klasická kočka domácí. Není to náhoda.

Patří totiž do plemena středoevropské kočky, jenž se většinou nekříží, respektive je to přísně zakázáno a proto také připomíná naši zdomácněnou formu. Tyto kočky se začaly více prosazovat až po druhé světové válce. Evropská krátkosrstá kočka není žádný habán, jak se říká.

Vypadá spíše jako přerostlé kotě. Nicméně se mezi nimi najdou i velké kusy. Jako každá kočka, tak i tato je mrštná. Mají krátkou a hustou srst. I přesto, že mají ve svém repertoáru spoustu barevných variant, tak nikdy se nenajde tzv. siamská kresba. I v tomhle případě je to lovec. Nesejde na tom, jestli je to kocour nebo kočka. Vlastně to závisí na individualitě každého jedince.

Může se stát, že kočka nebude chytat a kocour ano. Navíc je to přítulný mazel a má ráda děti. Do rodiny se hodí ideálně. A to nemusí mít ani papíry. Když se ještě vrátíme k tomu křížení, tak existuje jedna výjimka. Zkřížili se totiž s perskou kočkou. Od roku 1982 tudíž byl tenhle v podstatě v té době nový typ nazván britská krátkosrstá kočka.        

 

Autor:
Vydáno: