Emu hnědí

Hned pětice zvířat v ZOO Tábor si může nárokovat titul prvního letos narozeného zvířete. Jsou jimi čiperná mláďata emu hnědého, která dělají velkou radost ošetřovatelům i dalším pracovníkům zoo. Pětice mláďat žije prozatím v ústraní, v bezpečí své ubikace se mají čile k světu.

Všechna byla odchována v umělé líhni. „Umělá líheň jim dává větší šanci na přežití,“ zdůrazňuje ředitel zoo Evžen Korec s tím, že v líhni jsou vejce po celou dobu nepřetržitě monitorována, a to včetně srdečních ozev zárodku. Před vlastním líhnutím musí ošetřovatelé kontrolovat vejce každou hodinu. Ve volné přírodě sedí na vejcích výhradně samec, a to po dobu osmi týdnů.

„Mláďata emu se v naší zeměpisné šířce líhnou v zimě, což může někomu připadat zvláštní, ale je to dáno tím, že v tomto ročním období je obvyklá doba líhnutí v Austrálii, která je domovinou těchto ptáků,“ připomíná mluvčí zoo Filip Sušanka. V táborské zoo žije chovná skupina emu – samec Emil a samice Bubina a Mahonka.

Emu hnědý je největší původní ptačí druh žijící v Austrálii, v dospělostí měří 1,5–1,8 metru a váží 30–55 kilogramů. Přesto je vynikajícím běžcem, když je potřeba, dokáže běžet rychlostí až 48 km/hod. Statný opeřenec patří k všežravcům – ve volné přírodě se živí především semeny a pupeny rostlin, hojně konzumuje také ovoce. Ale nepohrdne ani hmyzem nebo ještěrkami či drobnými hlodavci. „U mláďat emu hlídáme, aby ve stravě neměla nadbytek bílkovin, protože by to mohlo negativně ovlivnit jejich vývoj,“ říká o krmení nových přírůstků v táborské zoo vedoucí ošetřovatelka Marie Nezbedová.

Stejně jako ostatní ptáci má emu hnědý křídla, ale na rozdíl od svých ptačích kolegů je nepoužívá k létání. Využívá je v horkých dnech jako vějíř, tedy k tomu, aby kolem sebe rozproudil osvěžující vzduch.

V ZOO Tábor nadále pokračuje soutěž nazvaná Zvířecí znalec. Dětští návštěvníci dostávají u pokladen kartičky s otázkami, na které mohou najít odpovědi přímo u výběhů jednotlivých zvířat. Po odevzdání kartičky s odpověďmi dostanou soutěžící za svou píli na pokladně originální odměnu. „Všechny kartičky se správnými odpověďmi pak budou zařazeny do slosování o zajímavé ceny, kterém výhercům pošleme poštou,“ doplňuje mluvčí táborské zoo. Soutěž potrvá až do neděle 29. března.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: