Éclairs a pizza

Dva super recepty jak pro milovníky sladkého, tak i slaného.

Éclairs neboli banánky

Na tuto sladkost budeme potřebovat odpalované těsto. Dáme si na kamna vařit mléko a do něj hodíme kostku másla. Čekáme tak dlouho, dokud se nerozpustí. Když je máslo rozpuštěné, vezmeme si hladkou mouku, kterou pozvolna vsypáváme a mícháme směs tak dlouho, dokud se nezačne těsto odlepovat od stěn. Hotové si necháme vychladnout a pak do něj přimícháme vejce a trochu soli. Těstem naplníme cukrářský sáček s ozdobnou trubičkou a snažíme se stříkat na plech s pečícím papírem tvary banánků, pokud možno docela vyšší, to aby se daly pak rozříznout. Dáme péct do středně vyhřáté trouby zhruba na dvacet minut, záleží však, jak která peče. Hotové banánky si zatím odložíme a umícháme si krém. Na ten si musíme uvařit klasický vanilkový pudink, avšak místo normálního cukru použijeme vanilkový. Jakmile začne pudink bublat, tak přimícháme žloutky a ještě necháme provařit. Hotový krém si dáme vychladnout a pak dáme sáčku s ozdobnou trubičkou. Banánky si podélně rozřízneme na poloviny a tu jednou naplníme krémem a na ni přitiskneme druhou. Můžeme ozdobit čokoládovou polevou nebo topinkem a posypeme ještě cukrem.

Rajčatovo-sýrová pizza

Těsto na pizzu si dáme do formy vystlané pečícím papírem a potřeme ho kečupem nebo rajčatovým protlakem. Dále si omyjeme rajčata, která si nakrájíme na kolečka a poklademe jimi pizzu. Jako poslední vrstvu si dáme nastrouhaný tvrdý sýr, vše osolíme a opepříme. Takto nachystanou pizzu vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme. Každý trouba peče jinak, takže se musí pokrm hlídat. Na úplný závěr ještě pizzu poklademe několika lístky bazalky. Jedná se o bezmasou verzi, takže se hodí i pro vegetariány. 

Autor:
Vydáno: