Dvojnásobná radost

V brněnské zoo se během jednoho roku podařilo rozmnožit oba druhy pásovců, kteří na Mniší hoře žijí. Malý pásovec kulovitý (Tolypeutes matacus) se na svět podíval v srpnu, o pásovce štětinatého (Chaetophractus villosus) se jeho matka stará od konce října.

Dvojnásobná radost

Samice pásovce kulovitého je spolehlivá, vzorná matka. Od roku 2017, kdy Zoo Brno sestavila chovný pár tohoto druhu, vychovává už třetího potomka. V průběhu odchovu se chová vyrovnaně a nenechá se vykolejit ani hlučnými spolubydlícími, kterými je aktuálně početná rodina kosmanů běločelých (Callithrix geoffroyi) a pár lvíčků zlatohlavých (Leontopithecus chrysomelas),“ řekla kurátorka chovu savců Zoo Brno Dorota Gremlicová.

„Se samicí pásovce štětinatého je to trochu složitější. I když i ona má za sebou úspěšný odchov, v prvních dnech po narození mláděte bývá často neklidná, špatně přijímá potravu a mládě hodně přenáší. Chovatelé jí proto musí věnovat zvýšenou péči, aby se odchov podařil. S blížícím se porodem se jí mění složení krmné dávky, dostane k dispozici materiál na vystlání “hnízda“ a v expozici se důsledně kontroluje teplota. Po porodu pak na čas uzavíráme pro návštěvníky její bezprostřední okolí, abychom zvýšili šanci mláděte, že překoná kritické období a matce dali čas se trochu uklidnit,“ doplnila Gremlicová.

Pásovcům v Zoo Brno se rodí samí kluci: mladí samci pásovce kulovitého narození v předchozích letech už oba odjeli do nových domovů, jeden do lotyšské Rigy, druhý do Zoo Lublaň ve Slovinsku, úplně první v Brně narozený pásovec štětinatý aktuálně žije v malé zahradě v Lotyšsku. Také obě právě vyrůstající mláďata jsou samci.

Milovníci pásovců mají v letošní zimní sezóně příležitost seznámit se s pásovci skutečně zblízka v rámci zážitkového programu Zoo Brno „Zimní setkání s pásovci štětinatými“, během kterého se mohou zapojit do denní péče o tato zvláštní zvířata, zúčastnit se jejich pravidelného kontrolního vážení a podílet se na přípravě enrichmentových prvků.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: