Dušená rýže

Rýže znamená v Asii jednu z těch hlavních, či lépe řečeno tu nejhlavnější surovinu. U nás je rýže tak trochu opomíjená. Většina lidí si dá spíše brambory nebo knedlík. Nicméně dobře připravená, kupříkladu dušená rýže, může chutnat hodně lidem. Rýže se propláchne. V kastrolu se rozehřeje olej a na něm se rýže osmahne. Ovšem jen chvilku. Následně se zalije vodou. Platí jedno pravidlo - na kilo rýže litr a půl vody.

Dále si překrojíme cibuli na poloviny. Jednu vezmeme a napícháme do ní hřebíček. Takhle ji vložíme k rýži, osolíme, zakryje se to poklicí a dusí se zvolna doměkka. Doba varu je poměrně sporná záležitost. I odborníkům, respektive vyučeným kuchařům se mnohokrát dušená rýže nepovede. Obecně platí, že je rýže hotová, když už tam není žádná voda. Po uvaření se vytáhne cibule a rýže se promíchá.

Co se týká nutričního hlediska, tak je rýže v podstatě dokonalá. Obsahuje až osmdesát pět procent sacharidů. K tomu si přidejte třináct procent bílkovin a ještě i vlákninu. Ta je důležitou složkou pro trávení. O vápníku, železe, sodíku a dalších složkách ani nemluvě. U nás se prodává například rýže dlouhozrnná, kulatozrnná, střednězrnná, jasmínová, indiánská, to je tzv. černá neboli divoká, basmati a další. Celkově se ve světě pěstuje na tisíc dvě stě druhů rýže.   

Autor:
Vydáno: