Důležité maličkosti o zubech

Lidské zuby jsou docela malé, ale když se rozbolí dokážou člověka pěkně potrápit. Chrup člověka řadíme mezi chrupy heterodontní. To znamená, že v něm najdeme až čtyři typy zubů. V případě člověka se jedná o řezáky, špičáky, třenové zuby a stoličky.

Ve škole se učíme, že prvním zubům říkáme mléčný chrup. Tyto první zuby, bývá jich 20, se začínají prořezávat kolem půl roku věku dítěte, ale objevit se mohou i daleko později. Občas se stane, že se narodí mimino a v puse už jeden zoubek má. Postupem času se tyto mléčné dětské zuby vymění za zuby stálé. U dospělého člověka jich napočítáme 32. Poslední zuby, říkáme jim zuby moudrosti se prořezávají až kolem 18 roku života ale najdeme spoustu dospělých, kterým tyto zuby nikdy nenarostly.

Zkrátka, se zuby je to těžké! Každý člověk má svoji jedinečnou sadu zubů, která není shodná ani u jednovaječných dvojčat.

A co to vlastně zuby jsou? Svojí strukturou jsou velmi podobné kostem. Skládají se ze dvou částí, korunky a kořene. Korunka je ta část zubu, kterou vidíme. Kořen pevně drží zub v zubním lůžku v dásni. Různé typy zubů mají i různé tvary kořenů.

Zvápenatělá hmota zubu se jmenuje zubovina. Najdeme v ní živé buňky, které jsou zodpovědné za to, že pocítíme krátkou ostrou bolest, když si do pusy dáme pořádný kus zmrzliny. Stejný pocit bolesti může vyvolat i příliš teplý nebo kyselý pokrm.

Zubovinu chrání zubní sklovina. Je tu od toho, aby kolem korunky vytvořila necitlivý ochranný obal. Na paměti musíme mít, že její poškození je nevratné. Zubní sklovina je nejtvrdší tkání lidského těla, dokáže odolat žvýkání a rozmělňování potravy, ale nedokáže sama regenerovat.

Uvnitř zubu se nachází malá dutinka, která je vyplněna zubní dření. Je to takový rosol, co umí spoustu užitečných věcí. Jsou v ní obsažena nervová vlákna, buňky i cévy. Ty jsou také příčinou citlivosti zubů. Takže, až vás zabolí zoubek víte, kde se ta neplecha děje. V živém jádru zubu - kostní dřeni !

Při cestě kolem zubu nesmíme zapomenout na jedno důležité místo a tím je zubní krček. Je to místo, kde korunka zubu přechází v kořen. Je to takové docela malé místo, ale pokud by jste si čistili zuby špatným způsobem nebo k čištění používali příliš tvrdý kartáček může se stát, že i ony začnou bolet. Projeví se to zase citlivostí zubů.

Zkrátka, o zuby je lepší se starat preventivně. Správně je čistit, dvakrát do roka zajít na preventivní prohlídku, a ony za odměnu budou kousat jako o život.

Autor:
Vydáno: