Družina nezapomíná na Den Země

Je to den, který je věnovaný naší planetě. Den Země vznikl v Americe, jako ekologicky laděný svátek Země. Poprvé byl slaven v roce 1970. V současné době probíhá ve více jak 193 zemích světa. V roce 1990 se k jeho oslavám přidala i Česká republika. Cílem oslav dne Země je upozornit na dopady lidského chování na životní prostředí, ale i prevenci řešení těchto problémů. Za více než 50 let od stanovení tohoto symbolického dne se již mnoho změnilo. Ochrana planety je však ještě důležitější než kdy jindy.

Družina nezapomíná na Den Země

A tak tento velký svátek Den Země si připomenuly i děti ve školní družině. Každé oddělení trochu jinak, ale cílem všech bylo upozornění na řádné třídění odpadu.

Ve 4. oddělení měly děti kartičky, kam si zapisovaly body. Tentokrát každý sám za sebe. Vše se odehrává na koberci, kdy každý dostal jednu otázku a pak měl možnost se k ní vyjádřit. Za správný nápad v odpovědi získal body. Nejprve jsme měli vymyslet, co všechno využíváme z naší planety Země, a co bychom bez ní neměli. Další otázkou bylo, jak naší planetě můžeme pomoci, jak ji můžeme ochránit. Jednou z odpovědí bylo i nutnost třídění odpadu. Povídáme si o třídění odpadu, co jak třídit, zda třídíme i doma a jaké jsou barvy kontejnerů. Na zem jsme rozložili barevné papíry, které znamenaly barvy kontejnerů. Děti hledaly správné označení na kartičkách. Poté hledaly karty s přesnějším výčtem, co kam patří či ne. Děti měly k dispozici i hromádku různého odpadu, vybraly si tři druhy a ty měly správně umístit do kontejneru. Na některých odpadech na děti číhaly i různé záludnosti – oddělení víčka ze sklenice, z plechovky plastové víčko atd. Někomu se i nedařilo, ale v samém závěru jsme všechen odpad roztřídili. A jak to dopadlo? Nejvíce bodů celkem 12 získala Klárka Hulová. Patrik Polák, Fanda Mejstřík a Jirka Dudek získali 10 bodů. Nešlo jen o body, ale důležité bylo i to, že se děti naučily třídit odpad, a hlavně si uvědomily, kolik odpadů lidstvo vyprodukuje a jak to naší Zemi ohrožuje.

Děti v 1. a 3. oddělení si nejprve povídaly o tom, co je odpad, z čeho vzniká a co s ním musíme udělat, aby neohrožoval naši planetu. Shlédli jsme i krátký film o třídění odpadu. Pak nastal velký úkol. Podle letáku jednoho obchodního domu jsme si šli nakoupit. Udělali jsme velký nákup pro celou rodinu. Vše, co jsme nakoupili, bylo uloženo v obalu. Tím jsme zjisti, že se nám z nákupu vznikne docela velký odpad. A nyní nastává situace, kdy musíme odpad roztřídit, co kam patří. A výsledek? Super. Všechen odpad jsme roztřídili a dali tam, kam patří.

Ani děti z 2. oddělení nezapomněly na Den Země. Krátká připomínka a hned jsme se rozjeli. Nejprve si povídáme o vzniku různých druhů odpadu. Jak se třídí a co může vzniknout, když třídit nebudeme. Pak bychom planetu Zemi již nikdy neuklidili. Zavítali jsme i do přírody, do lesa, zavzpomínali na to, co dokáže lidské pokolení udělat, když odhazuje odpadky po zemi ve svém okolí. Nevěřili jsme ani vlastním uším, když jsme se dověděli, jak dlouho se, co rozkládá. Některé odpady i tisíce let. Pak jsme si i trochu zasoutěžili. Nejprve při třídění papíru a plastu jsme hledali rozdíly v obrázcích. Pak jsme postupovali bludištěm. Ve třetím úkolu jsme měli vymyslet verše, které by se vztahovaly k dnešnímu dni. A docela nám to šlo. Poslední úkol byl formou štafety, kdy na koberci byly poházeny lístečky s různým odpadem a my jej v časovém limitu museli roztřídit. Podařilo se. Planetu Zemi jsme opravdu uklidili. Na závěr jsme soutěž vyhodnotili a vyhlásili výsledky. Jak to dopadlo? Na prvním místě s 50 body se umístila 1. a 4. skupina, na druhém místě 2. skupina a třetí místo obsadila 3. skupina. Blahopřejeme. Přidáváme ještě i naše verše ke Dni Země.

Země

Hodně štěstí naší zemičce,
jako naší babičce.
Čisté lesy, čisté louky,
přejí děti z malé školky.
Hodně štěstí k svátku,
bereme tě jako kamarádku.

Autor: 2. skupina Veverušáci

Země

Země, země, zemičko,
přejeme ti velké srdíčko.
Máme tě moc rádi,
budeme ti blahopřáti.
Vezmeme pytel do ruky,
koukneme na tebe z koruny.
Tak se s tebou loučíme,
na příště se těšíme.

Autor: 3. skupina Veverušáci

Země

Jdeme pozdravit zemičku,
recitujeme jí básničku.
Nebudeme ji znečišťovat,
dobře k ní se budeme chovat!

Autor: 4. skupina Veverušáci

A co říci závěrem? Nezapomínejme – planeta Země potřebuje chránit nejen během oslav Dne Země 22. dubna, ale po celý rok. Vždyť je to náš domov.

Autor:
Vydáno: