Druhý den podzimních prázdnin

Podzim si s námi opravdu hraje, ale vůbec mu nezáleží na tom, že my, máme podzimní prázdniny, a že si je chceme ještě užít. A tak děti školní družiny dnes počasí trochu zklamalo a vůbec jim nepřálo. Podzimní výlet do Brdatek po Naučné přírodovědné stezce jsme nemohli uskutečnit. A tak jsme zvolili jiný program.

Druhý den podzimních prázdnin

Scházíme se dnes 27. 10. U školy již před osmou hodinou, ale v menším počtu. Všem je naprosto jasné, že dnešní výprava do Brdatek neproběhne. A co budeme dělat, když prší jako z konve. My si určitě poradíme. V osm hodin odcházíme do družiny. Co nás zde čeká? V první části dnešního dne se opět vracíme ke zvířatům, neboť včerejší výlet je dnes pro nás velkou motivací. Uvidíme pět příběhů zvířecích hrdinů, které se opravdu staly. Příběhy nám ukáží těžký život některých druhů zvířat. První příběh nám vypráví bobří dědeček Břetislav. Je to jeho příběh z dětství. Hovoří o rodičích, předcích, o místech, kde se narodil, kde byl a kam až se dostal. Vše se odehrává kolem vody a hlavně řeky Úhlavy. Od Nýrské přehrady, přes Švihov, Lužany až do Šlovic a konečně do Záchranné stanice v Plzni. Tam se Břetislav dostal jako malé mládě s velkou vodou. Druhý příběh byl o selátku Otík. Ten nás zavádí do Plzeňského kraje, představí nám celou jeho rodinu. Upozorňuje nás na nebezpečné jevy, jako jsou černé skládky a různé lidské stavby. Problematika je též spojena s odchovem mláďat v zajetí. Ve třetí části se seznamujeme s čápem Kamilem, který se vrací z Afrického zimoviště přes Plzeň, Stříbro až na své místečko v Boru u Tachova. Tady hnízdí se svou partnerkou Kamilou už několik let. Představí nám i hnízdní kolonii volavek popelavých či hnízdo čápa černého. Vypráví nám o historii Boru, o tom, jak se dostal a proč na hnízdo sloupu. Ukáže nám i výchovu mláďat, co mají čápi nejraději a co je pro ně důležité. Čtvrtý příběh nám ukazuje užovku obojkovou, popisuje nám svůj příběh, který se odehrává na jedné zahradě nedaleko Plzně. Zde byla Simona nechtěně, ale při tom vážně zraněna sekačkou při sekání trávy. Tím se dostala až do Záchranné stanice živočichů v Plzni. Pátý příběh je o vlaštovce Vlaďce, rodačce z Plzně – Újezda, ze statku rodiny Šusů. Vlaďka se provdá do jižních Čech pod hráz rybníka Rožmberk. Příběh je postavený na hnízdění vlaštovky obecné, nezapomíná ani na své sestřenky jiřičky a břehule.

Po zhlédnutí těchto příběhů proběhla malá svačinka a pak pokračujeme dál. Společně jsme si zazpívali při hře na kytaru několik písniček, zahráli si hru, kdy na písmeno z abecedy vymýšlíme různé druhy zvířat. Zbyl i čas na to, abychom si trochu pohráli. Přesto jsme však doufali, že přestane pršet a my vyjdeme alespoň na chvíli ven. Nestalo se tak, ale nám to nevadilo. I dnešní den jsme si užili trochu jinak, netradičně. Opět se nám dostalo mnoho zajímavostí a mnoho nových informací, které jistě můžeme uplatnit i ve školní výuce. Dopoledne uteklo velmi rychle a my se loučíme a s rodiči odcházíme domů. Podzimní prázdniny pro nás skončili a my si je opravdu užili.

Autor:
Vydáno: