Drakiáda ve školní družině

První zmínka o pouštění draků pochází ze 4. století př. n. l. a to z Číny. Podle legend bývaly z počátku používány jako spojení mezi bohy a lidmi, někdy měli draci zahánět blížící se bouře anebo zastrašit nepřítele. V našich končinách patří pouštění draků již mnoho let k velmi oblíbené zábavě malých i velkých dětí, ale i dospělých. Jakmile začne foukat ze strnišť a zvedne se chladný podzimní vítr, začnou se na kopcích a polích objevovat první nadšenci v pouštění draků, aby předvedli své umění. Ano, mezi tyto nadšence patří i děti z naší školní družiny a akce se stala již tradiční.

Drakiáda ve školní družině

Po předchozím chladném a deštivém počasí se dnes, 15. 10. počasí vybralo a docela nám i přálo. Mezi mraky dokonce začalo svítit i sluníčko a oteplilo se, i když větrné podmínky zase po několika letech byly výborné. Děti školní družiny po skončení výuky a po obědě se odcházejí převléknout, berou své dračí kamarády a vyrážíme. Již několik let je naším cílem prostor u Berounky nedaleko lávky. Po zahájení a slavnostním nástupu – ještě letošní změna. Čeká nás motivující pohádka O draku, který se bál létat. Pojednává o chlapci Jozífkovi, jehož rodiče pracují na poli a on nemá kamarády. Proto, aby ušetřil rodičům penízky, vyrobil si z papíru vlastního draka. Když byl hotov, šel Jozífek draka pouštět. Ale drak nelétal. Chlapec se nažil a snažil, ale nějak to nešlo. Náhle Jozífek uslyší nějaké hlasy, které ho nabádají k tomu, že drak nechce létat. Najednou Jozífek zjistil, že to šeptá onen drak. Drak se totiž bojí létat. Má strach, že vítr někam odnese. Jozífek mu slíbí, že se tak nestane a najednou z ničeho nic, drak létá mezi mraky a moc se mu to líbí.

Po pohádce se rozcházíme po odděleních a začínáme své vlastní draky zprovozňovat. Větrné podmínky byly super, a tak soutěž v pouštění draků se nám vydařila. A jak na závěr dopadla soutěž? U Veverušáků z 2. oddělení zvítězila Natálka Drdová, 2. místo obsadil Kája Havelec a 3. místo získala Maruška Mejstříková.

U dětí z 3. oddělení se na 1. místě umístil Honzík Václavek, 2. Anja Poláková, 3. Klára Tomanová.

Ostatní děti z odděleních si též zalétaly s draky, ale do soutěže se nezapojily. To ovšem nevadí. Všichni účastnící dnešního pouštění draků, které je symbolem podzimu, zažili příjemné odpoledne plné pohybu. Vítězům blahopřejeme, a ještě chvíli létáme. Naši draci brázdí oblohu sem a tam.

Autor:
Vydáno: