Draci v pohádkách

Další týden ve školní družině jsme opět započali rozdělením na dvě skupiny. První skupina, šla sportovat na zimní stadion a druhá skupina, si ještě jednou připomenula podzimním radovánky – drakiádu, která proběhla minulý pátek. Nebyli jsme pouštět draky, ale v odpočinkové činnosti jsme si přečetli několik pohádek. A ještě něco na víc.

Draci v pohádkách

Děti školní družiny si dnes přečetly dvě pohádky s tématikou „papírového draka“. První pohádka „Jak pejsek pouštěl na podzim draka“, nás seznamuje s pejskem a kočičkou, kteří si vyrobili draka z papíru. Jednoho dne se vydali s tímto papírovým drakem létat. Byl krásný, ozdobený barevnými ocásky. V povzdáli je pozoruje vrána, které se barevný ocásek líbil a chtěla jej také, místo svého. Když Pejsek a Kočička odpočívali a svačili, vrána přilétla a drakovi ocásek ukradla. Pejsek se na vránu zlobil, kočička pak vyrobila nový barevný ocásek a vrána se za to, co udělala omluvila.

Druhá pohádka je s názvem „Krkodav a papíroví draci“. V ledových horách žil obávaný drak Krkodav osamocen. Ostatní zvířátka se ho bála, a proto žila v údolí. Tento drak uměl plivat oheň a když tak činil, padaly laviny. Samotnému bylo smutno, a tak se chtěl oženit s princeznou z pohádkové Země. Ovšem žádnou princeznu nenašel, pouze po přistání na zemi, do krásné krajiny, uviděl v obloze létat draky, které byly přivázány na šňůrkách. Byli to jen draci na hraní. Jako princeznu si vybral Adélčinu maminku, ale ta již byla zadaná. Přesto si myslel, že si ji odnese. Když si ji ještě více prohlédl, zjistil, že nemá ani krásné dlouhé vlasy, ani korunku, ani krásné krajkové šaty. Princezna přeci nemůže být v kalhotách. Proto se rozhodl a letěl dál.

Mezi další překvapení byly pohádky dětí od Veverušáků, které si zahrály na spisovatele. Lenotýnka Abdúl a Dorka Matoušková vymyslely své vlastní pohádky. Tady jsou.

Papírový drak Moula

Ahoj, já jsem drak Moula. Určitě se ptáte, proč se jmenuji Moula? No tak hezky pomalu, ale i rychle, je osm večer a do devíti mám být v postýlce. Teď k tomu příběhu. Když jsem byl malý, tak jsem se účastnil soutěže. Ježíši, co to říkám, já ne, ale můj táta. Žádný čahoun, ale malý a šikovný kluk. Na soutěži jsem měl létat jako střela. Ptáte se, proč jako střela? Protože kluk, teda já jsem fakt moula. Já jsem toho kluka vůbec nepředstavila. Tak on se jmenuje Lukáš Foltýnek. A teď zpátky k soutěži. Proč jsem měl létat jako střela? Před soutěží všem holkám a klukům řekl, že jeho drak létá jako drak. Ale jsem moula! Před soutěží jsem natrhnul látku a pak jsem nelétal. Proto my dali jméno Moula. Tak zní můj příběh.

Autor: Leontýnka Abdúl, Veverušáci – ŠD Beroun – Závodí

Drak Bordelář

Drak Bordelář má v pokojíčku veliký nepořádek. Jeho maminka byla moc hodná, ale smutná z dráčka, protože chtěla, aby měl v pokojíčku krásně uklizeno, jako její dcera Linda. Ta byla také dračice jako je drak, ale ta měla v pokojíčku uklizeno. Ale dráček Bordelář měl zase samé jedničky a Linda měla samé trojky a čtyřky. Jednoho dne přinesla Linda pět jedniček a drak Bordelář si uklidil pokojíček. Tak byla maminka z obou dráčků i Lindy spokojená. Spokojená z Úklidáře, ten se jmenuje Martin Koudela, druhá dcera Linda Koudelová a maminka Tereza Koudelová. Tatínek, o kterém v příběhu není řeč se jmenuje Oldřich Koudela.

Autor: Leontýnka Abdúl, Veverušáci – ŠD Beroun – Závodí

Duhový drak

Za sedmero horami a sedmero řekami v jedné vesnici žila jedna holčička, která si přála od rodičů létajícího draka. Rodiče ho holčičce ale nechtěli koupit. Jednoho dne se rozhodla, že si takového nějakého draka vyrobí sama. A tak netrvalo dlouho a holčička si draka opravdu vyrobila. Drak měl na sobě hodně střapatých pruhů. Když si myslela, že je vše hotovo, šla draka pouštět. Když jej pustila do vzduchu, z ničeho nic oživnul. Z draka a holčičky se stali nejlepší kamarádi. Holčička mu začala říkat Duha. Proč mu tak říkala, to nikdo neví. Bylo to jejich tajemství. A jestli jsou ještě po těch letech kamarádi, to též nikdo netuší.

Autor: Dorka Matoušková, Veverušáci, ŠD Beroun – Závodí

Autor:
Vydáno: