Dortík a losos

Máte rádi sladké? A co třeba ryby?

Jahodovo-tvarohový dortík

Jahody jsou vnímány jako jedno z nejoblíbenějších druhů ovoce na světě a tak si pomocí nich uděláme snadný dortík. Nejprve korpus neboli těsto. Smícháme si hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, vejce, mléko a vlažné rozpuštěné máslo. Takto připravené těsto důkladně vypracujeme a dáme do pekáče vystlaného pečícím papírem. Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme zhruba dvacet až třicet minut, záleží na troubě, každá peče jinak. Hotové těsto si necháme vychladnout a zatím si připravíme tvaroh. Ten si dáme do misky, přidáme cukr a citrónovou šťávu - prozatím dáme stranou. Dále si nachystáme želatinu podle návodu na obalu. Nyní si na chladnutý korpus rozložíme na kousky pokrájené jahody a zalijeme je připravenou želatinou. Dáme ztuhnout do lednice. Po zatuhnutí už jen pokrájíme a ozdobíme mátou a můžeme i šťávou z jahod postříkat talíř, pokud jsme měli jahody z plechu. 

Grilovaný losos na citrónech

Lososa si omyjeme, osušíme a naložíme do marinády. Ta se skládá z oleje, soli, mletého pepře, plnotučné hořčice a citrónové šťávy. V této směsi necháme rybu přes noc. Další den si rozpálíme gril a rybu vytaženou z marinády grilujeme pozvolna doměkka. Hotovu si vyndáme na talíř, kde ji ještě můžeme pokapat citrónovou šťávou. Ozdobíme podle vlastního vkusu - například hlávkovým salátem, rajčaty snítkou kopru a měsíčkem citrónu, vše samozřejmě omyté. Je to sice grilované jídlo, ale lehčího rázu, protože se jedná o rybu. Kdo nemá rád lososa, může použít i jinou.

Autor:
Vydáno: