Dopravní výchova ve školní družině a klubu

Vždy musíme dbát na to, aby problémů v dopravě bylo co nejméně. Hlavně, aby nebylo mnoho problémů, mezi řidiči a chodci, zejména dětmi, kteří jsou taky účastníky silničního provozu. Den co den slýcháme o silničních haváriích, kde umírají lidi. Mnohdy i za problémem mohou stát děti. Jak je to možné? Jejich nepřiměřené chování, hry u silnice, jízda na kole, koloběžce v silničním provozu bez dohledu dospělého. A tomu se musíme snažit zabránit. Proto i tradičně v říjnu probíhá ve školní družině a klubu dopravní soutěž. Nejinak se stalo 20. 10. u nás.

Dopravní výchova ve školní družině a klubu

Počasí „babího léta“ přeje a tak tradiční soutěž v dopravní výchově ve školní družině může opravdu proběhnout. Scházíme se na školním dvoře, rozdělujeme se na skupiny, aby soutěž byla opravdu spravedlivá a mohli soutěžit i prvňáčci. Na odpoledne je připraveno pět stanovišť. Na prvním stanovišti děti dostaly mapku města a paní vychovatelka jim vypráví příběh. Děti bedlivě naslouchají, aby mohly do mapky doplňovat dopravní značky, řešit dopravní situaci. Přemýšlely, jak se mají chovat v silničním provozu. Vše pak doplňovaly na magnetickou tabulku. Na druhém stanovišti byl připraven slalom, který děti na koloběžce projížděly na čas. Měřil se tak čas celé skupiny. Na třetím stanovišti se pak skládalo puzzle. Děti ve skupině se rozdělily do dvojic a skládaly puzzle dopravních značek. Měřil se též čas pro celou skupinu. Na čtvrtém stanovišti celá skupina dělala kvíz. Za správné odpovědi se získávaly body do celkového hodnocení. Páté stanoviště bylo spojené i s trochou pohybu. Šlo o štafetu, kdy děti hledaly dopravní značku, která byla vyřčena. V samém závěru se sečetly body a následovalo vyhodnocení. Jak to dopadlo?

1. místo – 2. skupina
2. místo – 4. skupina
3. místo – 1. skupina
4. místo – 3. skupina

Všichni soutěžící si zaslouží velkou pochvalu, neboť se snažili ze všech sil být ti nejlepší. Vítězové obdrželi malou odměnu.

Autor:
Vydáno: