Domácí těstoviny

V různobarevných krabičkách a sáčcích nalezneme výrobky našich, ale i zahraničních výrobců…

Ale … kdo si chce opravdu pochutnat na něčem, co už dávno je téměř zapomenuto a se zajímavými kuchařskými výtvory se pochlubit hostům, kteří přijdou na předem připravovanou hostinu, pro ty jsou následující možná už dávno zapomenuté recepty na domácí nudle, svítky, kapání do polévek…

Polívka s nudlemi

250 g hladké mouky, 2 ks vajec, voda na úpravu hustoty těsta, hovězí vývar (podušené houby, povařené drůbeží žaludky)

Vezmi na vál něco přes čtvrt kila mouky, udělej v ní důlek, vraz do něho dvě celá vejce a zadělej nožem tuhé těsto, pak je rukama hodně prohněť, při čemž stále mouku stále podsýpej, načež těsto válečkem rozválej na tenké placky, až jsou skoro průhledné, polož je na čistý ubrousek a nech je oschnout ; potom vezmi každou placku zase na vál, přeřízni ji v půli, z těch půlek pak nakrájej na dva prsty široké stužky, tyto polož na sebe a krájej z nich tenké nudličky, musíš je ale častěji protřásati, aby se neslepily. Potom jich poměrně zavař do dobré hovězí polívky, zamíchej jimi a nech jenom několik varů přejít, aby se nepřevařily, načež vlej polívku na mísu a nes ji na stůl.

Připojí – li se dušené houbičky anebo rozkrájené žaloudky od drůbeže, dodají polívce lepší chuti.

Polívka se strouhankou (pro 6 osob)

250 g hladké mouky, 2 ks vajec, voda na úpravu hustoty těsta

Zadělej těsto jako na nudle, ale udělej je co možná ještě těžce tužší. Když je dobře vyhněteno, tedy je na struhadle ustrouhej, při čemž to rozstrouhané častěji rozhrnuj, aby uschlo. Potom zavař strouhanky do dobré polívky tolik, aby nebyla ani řídká ani příliš hustá, a nech ji hezky povařit. Pak vlej polívky na mísu a přidej k ní drobně nakrájené pažitky.

Polívka s kapankou

100 g polohrubé mouky, 2 ks vajec, voda na úpravu hustoty těsta

Vraz do hrnečku dvě vejce a jenom tolik mouky, aby z toho bylo řídké těsto na kapanku. Když se polívka vaří, tedy kapej to řídké těsto do polívky a nech to jenom několik minut povařit.

Polívka s moučným svítkem

100 g másla, 4 ks vajec, 140 g polohrubé mouky, sůl.

Dej na misku 100 g  másla a tři je půl hodiny, pak vmíchej do něho čtyři žloutky jeden po druhém, osol to, udělej ze čtyř bílků sníh a též ho znenáhla do toho vmíchej. Potom dej na železný rendlíček rozpálit kousek převařeného másla, musíš však rendlíček otáčet, aby se máslo kolem dobře rozlilo, vlej do něho to těstíčko, vstrč je spěšně do trouby a nech je do zlatova upéci. Pak svítek vyklop na prkénko, a když trochu prochladnul, rozkrájej jej na podlouhlé kousky, dej je do mísy, nalej na ně dobrou vařící polívku a nes to na stůl.

Polívka se svítečky ze zemčat (brambor)

3 ks brambor, 40 g čerstvého másla, 3 ks vajec, 3 lžíce smetany, 3 lžíce polohrubé mouky, sůl

Uvař několik pěkných zemčátek, pak je oloupej a ustrouhej. Utři na misce 40 g čerstvého másla, dej do něho 3 lžíce ustrouhaných zemčátek, 3 žloutky, 3 lžíce smetany a 3 lžíce polohrubé mouky, trochu soli, a hodně to utři, naposled do toho vmíchej ze 3 bílků sníh a pec z toho svítečky jako předešle. Pak rozkrájej, dej je do mísy a nalej na ně vařící silnou polívku.

Polívka se svítečky krupičnými

2 hrnky mléka,30 g másla,3 ks vajec, sůl.

Uvař ze 2 koflíčků dobrého mléka hodně hustou krupičnou kašina nech ji vychladnout. Utři na misce 30 g nového másla se 3 žloutky, pak do toho zamíchej tu vychladlou kaši, osol to trošinku, naposled do toho vmíchej ze tří bílků sníh a pec svítečky jako v předešlých receptech. Pak rozkrájej, hoď je do vařicí polívky a nech jenom ještě var přejít; potom vlej polívku do mísy a dej do ní trochu muškátového květu a pažitky.

Tolik o přípravě domácích těstovin, hlavně do polévek z kuchařské knížky staré více jak sto let, tak jak je připravovaly naše prababičky.

Autor:
Vydáno: