Domácí jogurt

Protože je momentálně škaredé počasí a nemoci jsou vám v patách, nebo vás už dostihli, měli byste jim předcházet.

Dnes si můžete připravit pravý domácí jogurt, který je lákavě hustý a rozhodně víte, co obsahuje. Do něho pak už stačí dát pár kousků ovoce – třeba zavařené broskve nebo jiný druh ovoce – především čerstvé, které u nás běžně koupíte a máte dostatečný přísun vitaminů. Tato mňamka vám udělá dobře nejen na těle, ale i na duši a i když její příprava není právě snadná a také náklady na ni nejsou nejlevnější, jistě si s ní vyhrajete a budete z ní mít velkou radost.

Potřebujeme: 
1 l plnotučného mléka
8 lžic sušeného mléka
1 kelímek živého bílého jogurtu (například Hollandia)
ovoce

Postup:
Svaříme jeden litr mléka (nejlépe se mléko svaří v mlékovaru, kde se nepřipaluje. Jestliže nemáte mlékovar připravte si větší kovovou misku a dejte ji na širší kastrůlek s vodou – vařte mléko v páře). Na velmi mírném plameni vaříme mléko přibližně 20 minut – zredukuje se o třetinu.

Svařené mléko stáhněte z ohně (jestliže se vám vytvořil škraloup, mléko přeceďte). Po té vmixujte sušené mléko. Směs nechte vychladnout na teplotu mezi 35 - 48°C.

Jakmile směs vychladne, vmíchejte do ní živý jogurt, přikryjte alobalem a nechte kysat na dostatečně teplém místě cca 24 hodin.

Po vykysání jogurt vložte do lednice a můžete konzumovat s čímkoli máte rádi – nejlépe s ovocem. Nezapomeňte postupně slévat tekutinu, která se bude na jogurtu tvořit.

Autor:
Vydáno: