Dodržujete tradice?

Mnozí z nás ustupují od tradičních zvyků a nahrazují si je zvyky novými. Dnes velká spousta lidí mávne rukou nad tím, co platilo po celé generace. Nemá potřebu se nechat svazovat něčím, co je překonané. Když se dívám kolem sebe vidím, že doba, kdy bylo důležité mít na Vánoce napečeno několik druhů cukroví, všecko muselo být dokonalé a dům svítil čistotou, se pomalu vytrácí. Moderní doba nás nenutí dodržovat něco, co dávno necítíme.

Cukroví si koupíme v supermarketu, objednat můžeme i sváteční pohoštění. Chlebíčky od profesionála navíc mají tu výhodu, že vypadají poněkud lépe, než kdybych je vytvářel já sám. Koupit se dá bramborový i vajíčkový salát. S majonézou nebo bez? Varianta lehká nebo pro diabetiky? Stačí jednoduše sáhnout do regálu.

Ani se sněhulákem se nemusíme příliš trápit. Dřív, když býval sníh ještě bělostný, stával u každého domu, kde měli děti. Dnes bělostný sníh potkáváme zcela výjimečně. Ve městech s sebou přináší velké komplikace a tak se z něho nemůžeme ani správně radovat. Tradice netradice, místo sněhuláka nám ozdobí zahradu nejrůznější světýlka. Hvězdičky, Santové, sobové, rampouchy i vločky. Dostaneme je v bílé i barevné variantě, teplém i studeném odstínu. Vánoční atmosféru přineseme na okna, balkon, plot i starou jabloň.

Netrápíme se tím, že budeme pomluveni, když nebude všechno naprosto perfektní. Je jen na nás, jak si sváteční čas užijeme. Byl jsem na návštěvě u kamaráda, kde měli místo baněk na stromečku velké papírové koule. Prostě nestihli včas koupit baňky a tak natrhali jednotlivé listy z časopisu a nadělali koule, se kterými si stromek hrdě vyzdobili.

Jinde zase upouští od tradičního kapra se salátem a k štědrovečerní večeři si připraví to, na co mají chuť. Je tady také možnost v klidu zamířit někam do restaurace. Jsou přece Vánoce, tak proč mít doma kupu nádobí? Naši sousedé už několik let servírují velkou chobotnici s omáčkou a vždycky se na ni moc těší. Za prvé to prý nemá kosti a za druhé si připomenou pláž, kterou mají tak rádi. Znám lidi, kteří si nedávají dárky, prý jim stačí, že jsou spolu. Další se každoročně vydávají do Tichomoří za sluncem a v písku si ozdobí mladou palmu. Vím o jedněch, kteří každoročně vyráží do ZOO a není prý klidnější místo.

Napadá mě otázka, jestli je dobře nebo špatně, když pomalu od našich tradic ustupujeme. Je dobré udržovat to, co platilo po celá staletí? Máme z úcty k dědům a pradědům odlívat františka, zpívat koledy a chodit na mši, když to takhle vůbec necítíme?

Doba jde dopředu, čas zastavit neumíme, ale přesto by byla velká škoda zapomenout úplně na to, jaké bývaly Vánoce kdysi dávno.

Autor:
Vydáno: