Do ZOO Tábor přicestoval velbloud Jep

ZOO Tábor se od minulého týdne může pochlubit novým přírůstkem: velbloudem dvouhrbým jménem Jep. A protože ani zvířatům není dobře samotným, už letos v létě mu táborská zoo plánuje pořídit nevěstu.

Do ZOO Tábor přicestoval velbloud Jep

ZOO Tábor se nám neustále utěšeně rozrůstá – jak co se týče stále nových zvířat, tak co do neustálého vylepšování ubikací a rozšiřování výběhů. Jsme na to moc pyšní a velkou radost nám dělá, když naši snahu oceňují i naši návštěvníci, kteří se k nám díky tomu rádi vracejí. Věřím, že i na Jepa se rádi přijdou co nejdříve podívat. Je to opravdu fešák a v táborské zoo se už cítí jako doma,“ říká ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Jep do ZOO Tábor přicestoval z pražské zoologické zahrady. Narodil se však v Dánsku ve městě Aalborgu. V létě by mu z německého Chemnitzu měla přicestovat nevěsta. ZOO Tábor tak doufá, že se jí do budoucna podaří založit další úspěšný odchov.

Velbloud dvouhrbý je celkově mohutnější než jeho příbuzný velbloud jednohrbý. Vyskytuje se ve Střední Asii, a to konkrétně v Číně a Mongolsku. Obývá nehostinné stepi a polopouště v nadmořské výšce až 2000 m n. m., kde teploty vystupují k 50 °C v létě a v zimě klesají na -25 °C. Dokáže přečkat dlouhé období bez pití, což souvisí se schopností vázat v organismu vodu. Nezadržuje však vodu v hrbech (jak se někdy mylně uvádí), ale ve výstelce žaludku.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: