Do školní družiny přišla „Eskymácká výzva“

Všichni jsme byli velice překvapeni, a tak jsme se dali hned do zjišťování, co nás čeká a co nemine, co budeme muset udělat, abychom opravdu uspěli. Tak tedy hurá a jdeme na věc.

Do školní družiny přišla „Eskymácká výzva“

Nejprve jsme si přečetli pohádku, nebo možná i příběh, který nás zavádí daleko na sever, kde v oblasti Severního pólu žil malý Eskymák Kvído. Tak jako každý z nás má období, kdy se mu nechce poslouchat rodiče, tak stejně na tom byl Kvído. To se mu však stalo osudným. Přestože maminka nechtěla, aby šel s tatínkem chytat ryby, prosadil si svou. Při lovu ryb však opět neposlouchal tatínka a šel se projít do blízkého okolí. Tam však to neznal, zabloudil a neznal cestu zpět. Jeho život mu nakonec zachránil lední medvěd, který jej dovedl zpět k tatínkovi. Kvído nakonec uznal, že udělal chybu a že se rodiče musí poslouchat, neboť oni to myslí s námi dobře a ví, proč některé věci nechtějí povolit. Tímto započala naše „Eskymácká výzva“.

Poté si vyprávíme, co jsou Eskymáci, kde žijí, kde je najdeme, ale i to, jaká je zde flora a fauna. Po celou dobu této výzvy nás provází eskymácký kluk Nanuk a jeho liščí kamarádka Tunissut. Díky nim se dovídáme, že Eskymáci si říkají Inuité (lidi). Inuité tráví spoustu času venku na sněhu, a když hodně svítí slunce, může nám poškodit oči. Proto právě Inuité vynalezli před 4 000 lety první sluneční brýle. Ty měly zabránit hrozící „sněžné slepotě“. Brýle byly z kůry, dřeva nebo kostí. A právě dnes jsme si v družině takové brýle i vyrobili. Nebyly z pravého materiálu, byly z papíru, ale my jsme si je i ozdobili. Když bylo hotovo, všichni si je vyzkoušeli a my plnili další úkoly. Naším dalším bude zjistit, co znamená jméno TUNISSUT. Polární liška prochází bludištěm a ke kterému písmenu v cíli dojde, to nám později pomůže záhadu jména odhalit. Nyní jde o to, abychom si to naše písmeno dobře zapamatovali. A protože nám zbyla ještě chvíle času, jdeme do dalšího plnění. Každý z nás namaluje obrázek, jak si představuje život Eskymáků – Inuitů. Musíme říci, že se nám dílo opravdu povedlo. Nyní již jen vyhodnocení nejlepších obrázků a pokračování příště.

Odpoledne bylo vcelku náročné, „Eskymácká výzva“ se nám líbí a zítra budeme pokračovat. Uvidíme, co bude následovat.

Autor:
Vydáno: