Dny evropského dědictví našly své místo i ve školní družině a klubu

Tento den se již několik let prolíná v činnosti školní družiny a klubu na naší škole. Dny slouží k posílení historického povědomí v nejširších souvislostech. A to je zcela určitě důležité i pro naší nejmladší generaci. Nejde pouze o historické památky – hrady a zámky, ale též soukromé a veřejné budovy – radnice, školy, soudy atd. Jde nám především o zpřístupnění movitého kulturního dědictví. Proto jsou v rámci EHD pořádány i nejrůznější doprovodné programy podle jednotlivých měst. Proto i my ve školní družině uspořádali doprovodný program, kterým byla soutěž „Kde domov můj“.

Dny evropského dědictví našly své místo i ve školní družině a klubu

Je pátek odpoledne, 9. 9. 2016 a děti školní družiny a klubu se připravují na vyvrcholení soutěžního klání v rámci Dnů EHD, kvízové soutěže „Kde domov můj“. Nejprve se jednotlivá oddělení shromažďují ve svých družinách a klubu, aby si trochu povyprávěli o našem městě, jeho památkách a zajímavostech. Vždyť naše město Beroun má opravdu pestrou historii a v jeho centru se nachází mnoho památných míst a proběhlo v něm i mnoho historických událostí. Kolem druhé hodiny se pak všichni setkáváme v prostorách školní družiny druhého oddělení, kde je pro nás připravena kvízová soutěž „Kde domov můj“. K soutěžním stolům přistupují šestičlenné skupiny, které budou reprezentovat své oddělení. K nim se ještě přidají po jednom členové školního klubu. Seznamujeme se s novou soutěží, s jejími pravidly, které budou jistě spravedlivější než kdykoliv jindy. K tomu nám má pomoci zařízení, kde když zmáčkneme tlačítko, s tím že známe odpověď, nám ukáže, která skupina byla první. Pokud skupina odpoví bez pomoci případných nabídnutých odpovědí, získává dvacet bodů. Pokud skupina odpoví pomocí nápovědy, získává deset bodů A úplně nové je to, že když skupina odpoví špatně, ona body nezíská, ale případné body jsou připsány ostatním skupinám. Pravidla jsou jasné a jdeme na věc. Do soutěže jsou zapojeni i naši prvňáčci, kterým pomáhají starší kamarádi. Po dvaceti otázkách i se střídáním soutěžních skupin je vše rozhodnuto. Zopakovali jsme si to, o čem jsme si před tím vyprávěli, zúročili jsme i naše vycházky během týdne do blízkého okolí. Zjistili jsme, jak na tom jsme, co si pamatujeme a co známe. A jak to tedy dopadlo?

Na prvním místě se umístili Veverušáci z druhého oddělení s počtem bodů 220. Na druhém místě 4. oddělení se sto body, na třetím místě třetí oddělení se třiceti body a čtvrtí zůstalo první oddělení s dvaceti body. Všichni soutěžící obdrželi odstupňovaně sladkou odměnu. Blahopřejeme!

Dny Evropského dědictví jsme si připomněli trochu v jiném stylu a zjistili jsme, že jsou významnou celoevropskou kulturně poznávací, společenskou a výchovnou akcí.

Autor:
Vydáno: