Dlouhonohý hlodavec z Jižní Ameriky

Kolekce zvířat v ostravské zoologické zahradě, která aktuálně čítá více než 430 druhů, se rozšířila o nový druh – maru slaništní. Dvě samice tohoto hlodavce z Jižní Ameriky se zabydlují ve společné expozici s jihoamerickými ptáky – kondory havranovitými a karančem jižním.

Dlouhonohý hlodavec z Jižní Ameriky

V Jižní Americe žijí dva druhy mar. Mara stepní je v zoologických zahradách poměrně často chovaným zástupcem jihoamerické fauny. Dosahuje velikosti okolo 70 cm a hmotnosti 9-16 kg. Druhou marou je mara slaništní (nazývaná dříve také mara zakrslá). Ta je podstatně menší – její tělo je dlouhé do 50 cm a váží okolo 2,5 kg. Ačkoli mary svým vzhledem připomínají zajíce, jedná se o zástupce hlodavců příbuzné morčatům. Mají poměrně hustou, jemnou a přiléhavou srst. Jsou štíhlé a mají dlouhé nohy (zadní nohy jsou výrazně delší než přední). Chodidla na nohou jsou osrstěná a místo drápků mají drobná kopýtka. V případě nebezpečí dokáží velmi rychle utíkat, mohou dokonce skákat do vzdálenosti až dvou metrů. Podobně jako žirafy nebo velbloudi jsou tzv. mimochodníci.

Ostravská zoo získala dvě mladé samice mar slaništních ze Zoo Praha. Obě se narodily počátkem letošního roku (jedna 17. ledna, druhá 7. února). Návštěvníci je mohou pozorovat ve společné expozici se dvěma druhy jihoamerických ptáků – kondory havranovitými a karančem jižním (viz video). Do budoucna plánuje založení chovné skupiny.

Mara slaništní (Dolichotis salinicola) obývá suché křovinaté savany, případně solné stepi a pouště v Bolívii, Paraguayi a severní Argentině. Žije v malých skupinkách, tvořených dospělým párem a jedním nebo dvěma mláďaty. Spí a odpočívají v husté přízemní vegetaci nebo v norách jiných živočichů. Odchov mláďat probíhá ve vlastních vyhrabaných zemních norách. Na péči o potomky se podílejí oba rodiče. Když vycházejí na pastvu, nechávají mláďata v noře. Mary opětovně požírají výměšky slepého střeva (cekotrofie), jak to známe u králíků a zajíců. Mohou tak využít i živiny, které by pro ně jinak byly nedostupné.

Autor:
Vydáno: