Díky ZOO Tábor se už brzy vrátí zubři do české přírody

Zubr evropský, kdysi přirozený vládce českých lesů, byl u nás ve volné přírodě vyhuben již před staletími. O jeho návrat do české krajiny se nyní snaží ZOO Tábor.

Díky ZOO Tábor se už brzy vrátí zubři do české přírody

Už na začátku května letošního roku jsme do ZOO Tábor přivezli čtyři samice takzvané nížinné linie, která je nejvhodnější pro vypouštění do volné přírody. Dnes stádo konečně doplnil i chovný samec Poczekaj, který přicestoval z polských Niepolomic. Věříme, že jejich potomci se budou moci již brzy opět prohánět po české krajině,“ říká ředitel ZOO Tábor Evžen Korec a dodává, že projekt návratu zubra do české krajiny je detailně popsán na webu zoologické zahrady i v nové knize „Jak jsem zachránil zoo v Táboře“, která nyní vyšla.

Na projektu spolupracuje ZOO Tábor s neziskovou organizací Česká krajina a s Biotechnologickým centrem Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích vedeným profesorem Vladislavem Čurnem. Jeho tým bude provádět molekulárně genetický výzkum chovných linií zubra.

„ZOO Tábor a Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích spolupracují na projektu, který se týká využití molekulárních metod (metod analýzy DNA) pro účely identifikace konkrétních molekulárních markerů, které zodpovídají za odlišnosti mezi liniemi zubra. Rozlišení nížinné a nížinně-kavkazské linie pouze na základě fenotypových či genealogických dat je prakticky nemožné a molekulární metody mohou být vhodným nástrojem pro hodnocení jedinců či chovů zubra. Cílem projektu je nejen vývoj jednoduché metody identifikace jedinců a linií, ale i hodnocení genetické struktury jednotlivých chovů a stanovení parametrů linií,“ říká profesor Vladislav Čurn, vedoucí Biotechnologického centra Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Zubr evropský, jedno z největších zvířat, která kdy žila na našem území, je o něco menším příbuzným severoamerického bizona. „Zubr býval po staletí přirozeným vládcem lesů na území českých zemí, dokud ho v raném novověku člověk nevyhubil. Na přítomnost zubrů na našem území dodnes upomínají i místní názvy některých českých obcí i erby šlechtických rodů. Jsme proto velmi rádi, že můžeme přispět k jeho návratu do české přírody,“ uzavírá Evžen Korec.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: