Dětské hřiště na zahradě

Také rádi vzpomínáte, jak jste po příchodu domů ze školy hodili aktovku do kouta a vyběhli s kamarády ven? Jak jste venku pobíhali, až vás domů zahnala klekánice, nebo spíš hlad a tma? Jak jste řádili na hřištích a na prolézačkách, jak jste si stavěli úkryty nebo dělali města z písku? Nebylo by hezké, aby měli podobné zážitky i vaše děti nebo děti ve vašem okolí? Stačí jen pár slunečních paprsků, zabavená nabíječka na mobilní telefon nebo myš k počítači a děti možná nakonec sami zjistí, že venku to s kamarády není až taková nuda a že je fajn, občas se proběhnout nebo si s ostatními užít fajn odpoledne na dětském hřišti. Možná najdou nové kamarády a nový způsob jak trávit volný čas.

Dětské hřiště na zahradě

Hřiště na zahradě

Když se řekne dětské hřiště, každý si jistě vybaví velké veřejné hřiště, kde se mohou děti dosyta vydovádět. Může být v parku, ve školce nebo škole nebo třeba na dovolené u hotelu. Každé takovéto hřiště musí mít certifikaci, aby mohlo sloužit veřejně. Certifikace je jedna věc, druhá však je, v jakém stavu se hřiště po nějakém čase nachází. Určitou nevýhodou může být, že o hřišti jako takovém nemáte přehled a nemůžete ovlivnit jeho stav. Je možné, že se hřiště může stát terčem vandalů nebo je zanedbaná jeho kontrola a potřebná péče. Z tohoto pohledu je výhodnější pořídit si dětské hřiště na zahradu. Máte o stavu hřiště přehled a můžete hned odstranit případné vady nebo potenciální hrozby. Děti také máte pod dohledem a v domácím prostředí. Samozřejmě je nutné nepodceňovat dětskou bezpečnost a dělat pravidelné kontroly. Co se týká kamarádů, určitě rádi přijdou na návštěvu a společně vytvoří fantastický svět plný princezen, draků, objevitelů, hrdých bojovníků nebo nemilosrdných pirátů.

Pokud si chcete dětské hřiště na zahradu pořídit, musíte se nejprve rozhodnout, zdali si jej koupíte hotové ve stavebnici, nebo si jej postavíte sami. Každá možnost má své výhody i nevýhody.

Stavba svépomocí

Pokud jste šikovní, máte čas a chuť můžete se do stavby pustit svépomocí. Na internetu najdete mnoho stránek, na kterých je spousta typů na stavbu domácího hřiště, případně zde najdete fotografie již hotových výrobků, kterými se můžete nechat inspirovat. Je třeba dbát na bezpečnost a volit dostatečnou sílu (dimenzi) materiálu a rovněž doplňkových prvků. Takovými prvky můžou být různé druhy skluzavek, úchytů, houpaček a podobně. Právě tyto doplňky pak můžou cenu doma dělaného hřiště v konečném výsledku prodražit. Stále ale bude doma dělané hřiště levnější a navíc si jej můžete přizpůsobit všem vašim potřebám, ať už se týkají funkcí, nebo třeba rozměrů či provedení.

Dětské hřiště jako stavebnice

Pokud nemáte tolik času, nebo si netroufáte na samotnou stavbu včetně rozkreslení, výpočtu síly a spotřeby materiálu je možností koupit stavebnici dětského hřiště. Dětské hřiště dojde rozložené a na vás bude jen ho podle návodu smontovat. Při nákupu je třeba zkontrolovat, že součástí dodávky je všechen potřebný materiál. Samozřejmostí by měly být jak všechny dřevěné prvky, tak i spojovací materiál a další doplňky ve formě již výše zmíněných skluzavek apod. Rozhodně si ověřte, že dodavatelé poskytují dostatečnou záruku a mají dobré reference. Výhodou je také to, že je dřevo již tlakově naimpregnováno.

Není nad vlastní zkušenost

A jelikož jsme v redakci Veverušáka zvědaví, hraví ale ne až tak šikovní, tak jsme se rozhodli na vlastní kůži vyzkoušet, jestli zvládneme postavit dětské hřiště, které bylo dodané jako stavebnice. Na internetu jsme si vytipovali tři výrobce dětských hřišť a podle referencí jsme si jednu z nich vybrali. Pak už jen stačilo si z nepřeberné nabídky různých tipů vybrat to pravé pro nás. Jelikož jsou u nás v redakci jak rytíři, tak samozřejmě i princezny, vybrali jsme si hřiště ve tvaru hradní věže od společnosti Wickey. Na další výrobky této společnosti se můžete podívat v naší fotogalerii. Naše hřiště bylo ještě navíc doplněno pískovištěm, lezeckou stěnou, obchůdkem, skluzavkou, dvěma houpačkami a provazovým žebříkem. Zkrátka spousta aktivit pro všechny.

Hřiště jsme objednali a zhruba za 14 dní nás kontaktoval dopravce, že nám stavebnici veze.  Napětí bylo veliké, zvládneme to postavit i my v redakci? Dodání proběhlo v pořádku, stavebnice podle soupisu dorazila kompletní a teď už jen zbývalo pár dní počkat, aby naimpregnované dřevo dobře proschlo a mohlo se začít stavět. Nastal den D a vybaveni potřebným náčiním a dobrou náladou jsme se dali do díla. Vše šlo pěkně od ruky, návod byl srozumitelný a počasí nám přálo. Po celodenním snažení jsme večer došroubovali poslední šroubek. Zde by mohl být konec našeho příběhu, ale ještě bylo nutné v dalších dnech hřiště zabetonovat, aby se předešlo nechtěnému posunutí, nebo překlopení až bude hřiště procházet zatěžkávací zkouškou J. Pak už jen zbývalo hřiště osadit nezbytnými doplňky (třeba skluzavku nebo nezbytným dalekohledem J) a natřít jej, aby co nejdéle vydrželo.

Věřte nám, že když jsme to zvládli my, zvládne to opravdu každý. A abyste nám věřili, můžete si prohlédnout pár obrázků ve fotogalerii.

Autor:
Vydáno: