Děti vyráběly krmítko

O tom, že družinové děti jsou zapojeny do celostátního projektu mladých ochránců přírody Minuta pro Zemi, není potřeba hovořit. Přesto jsme se rozhodli s dětmi druhého oddělení, že by nebylo od věci se pokusit vyrobit krmítko pro ptáčky. A tak slovo dalo slovo a my 25. 1. 2016 se dali do práce.

Děti vyráběly krmítko

Po skončení vyučování se Veverušáci scházejí ve své družině, kde na ně čeká velmi záludný úkol. Lepení papíru, textilu, výroba různých nápadů je velice jednoduché. Ale taková výroba krmítka pro ptáčky dá pořádný kus námahy. A navíc, když se jedná o dřevo, plast a to bez lepení, ale sešroubovávání. Rozdělili jsme se na dvě skupiny a jdeme vyrobit dvě krmítka. Na stole máme připravené – dno, stojany na stříšku, střechu, a ohrádku kolem dna, aby krmivo nepadalo zbytečně na zem. Jediné co máme připravené, jsou navrtané dírky, abychom mohli dobře sešroubovat příslušné díly. Tak hoši, předveďte se, vždyť takovéto technické věci bude v životě určitě potřebovat. A děvčata, vy se nenechte zahanbit, vždyť i ženy mohou být dobrými technicky zdatnými jedinci. Kdo tedy bude lepší? Uvidíme! A tak s nadšením se dáváme do práce. První skupinka nejprve prohlíží připravené profily, druhá na to jde od lesa. Zde velice pěkně zapracoval Matěj Smejkal. Ten se v životě určitě neztratí. A tak za chvilenku se ve druhé skupině začíná rýsovat první krmítko. Matěj de pomoc i první skupině, alespoň slovně, později již nemůže vydržet a začíná pracovat s nimi. Koukneme na hodinky a my za hodinku a půl máme vyrobené jedno super krmítko a do druhého chybí již jen hodně málo. Nikdo z nás opravdu netušil, že taková to robota se dá zvládnout i na koleni. Šroubováky se jen míhají, oči jezdí z dílu na díl, aby vše bylo přesné a výsledek je jasný. Nyní již jen chvilka na to, abychom šli krmítko zavěsit do blízkého parku u školy. Tady budeme mít jedinečnou příležitost i ptáčky pozorovat.

Pozadu nezůstává ani třetí oddělení, ty nyní započali výrobu květináčového závěsu s lojovou kouličkou pro ptáčky. Až budou mít hotovo, jistě si je též rozvěsí a budou pozorovat. A vy ostatní? Vám je lhostejný těžký život ptáčků v zimním období? Nezkusíte to také? Užije se při tom mnoho legrace a vy splníte dobrý skutek pro přírodu a ptactvo.

Autor:
Vydáno: