Děti školní družiny přivítaly mezi sebou paní starostku

Třetí den 9. Týdne čteme dětem, v rámci projektu Celé Česko čte dětem je tady. Právě dnes děti školní družiny mezi sebou přivítaly paní starostku Soňu Chalupovou. Ta velice ráda přijala naše pozvání na tuto akci a my jsme velmi rádi, že i ona si našla cestičku právě k nám do školní družiny. Všichni jsme zvědaví, co ona jako dítě ráda četla, jaké knihy se jí líbily a hlavně, co nám asi přečte.

Děti školní družiny přivítaly mezi sebou paní starostku

Je třináct hodin a v družině začíná další odpoledne čtení. Vítáme mezi sebou paní starostku Soňu Chalupovou. Ta se po krátkém úvodním slově paní vychovatelky ujímá slova. I ona se k nám těšila. Pro ni to znamená odreagování se z náročné práce starostky našeho města. Již cestou do družiny si na chodbě povšimla obrázků z knih a jistě jí zahřálo u srdce, když viděla ilustraci knihy Karla Čapka O pejskovi a kočičce. A právě, to je ta kniha, kterou paní starostka ve svém dětství milovala a četla. Povídáme se o knihách, o různých žánrech, o pohádkách a neformální beseda o knihách je v plném proudu. Ukázala nám starší vydání knihy Mikulášovy prázdniny, připomínáme si knihu Jirku a dvojče, kterou také měla u sebe. Postupně si připomínáme další a další knihy – Děti z Bullerbinu, Pipi dlouhá punčocha, Cesta kolem světa za 80 dní, komiks Rychlé šípy a Čtyřlístek, ale i další Vernerovky. Děti také doplňovaly jejich oblíbené knihy a pohádky. Paní starostka má nejraději knihy s dobrým koncem. Velice si vážila toho, že si čteme, že získáváme další a další informace, že knihy se v podstatě dědí z generace na generaci. Vždyť kniha z nás vychová inteligentního a vzdělaného člověka. Pomalu se dostáváme k další části našeho odpoledne, kterým je vlastní četba. Paní starostka si pro nás náhodně vybrala knihu Mikulášovy prázdniny, které napsal Goseinny Sempé. Náhodně otevřela stránku na kapitole Jsem nemocný, kterou jsme si celou přečetli. Po dočtení kapitoly ještě i společná fotografie a pak již rozloučení.

My děkujeme paní starostce Soně Chalupové, že si opravdu v tomto náročném pracovním zatížení na nás udělala čas a věříme, že se ještě někdy společně sejdeme. Naše setkání bylo opravdu srdečné a my máme na co vzpomínat.

Autor:
Vydáno: