Děti myslí na zvířata…

Tradiční akcí školní družiny se stalo zdobení vánočního stromečku pro zvířata v lese. Ne jinak tomu bylo 22. 12. 2014, kdy se sešly děti školní družiny a školního klubu, aby si zkrátily čekání na Štědrý den.

Děti myslí na zvířata…

Scházíme se dnes v osm hodin u školy a společně odcházíme směrem k Dubu na Herinkách. Plné batohy jablíček, mrkve, suchého pečiva, zbytky kaštanů, žaludů, ale i lojové kouličky pro ptáky, svědčí o tom, že děti na zvířátka v lese nezapomínají ani na Štědrý den. Náročnou cestu k cíli zdoláváme poměrně dobře, až na ty těžké batohy, které máme na zádech. Ale to vůbec nevadí, hlavně že zvířátka budou mít Vánoce. Nepříznivé mrazivé počasí s nárazovým větrem však nebrání ničemu, abychom za dvě hodinky cesty byli v cíli. Cestou hrajeme hry, naší nejoblíbenější „bomba“ několikrát. Cestou pozorujeme přírodu. Dnes nemůžeme na sněhu pozorovat ani stopy zvěře. Ale neskutečné počasí v letošním roce nám dalo možnost vidět v prosinci kvést jaterník podléšku. Podmínky k jeho životu jsou asi velmi dobré. Během cesty jsme viděli dvě stáda srnčí zvěře. Stojíme na místě a pozorujeme jejich ladné skoky, aby se vyhnuli člověku. Asi jsme je trochu vyplašili, ale asi nás trochu cítili.

V cíli u Dubu na Herinkách odkládáme těžké batohy. Nastává odpočinek a svačina. Pak se již vrháme na zdobení stromků pro zvěř. Protože toho letos máme opravdu hodně, zdobíme několik stromečků, vytváříme na pařezu i slavnostní stůl. Když máme hotovo, shromažďujeme se kolem stromků, zvířátkům každý přeje něco dobré, hlavně aby zima, která snad ještě přijde, nebyla pro zvěř moc krutá. Pak si společně zazpíváme několik vánočních písní a koled, abychom v lese zvířátkům navodili slavnostní vánoční atmosféru. A protože začíná být chladno, odcházíme na cestu zpáteční. Cestou hrajeme ještě několik her. Zpět ke škole přicházíme krátce po dvanácté hodině. Na některé z nás zde čekají již rodiče. Loučíme se, přejeme si navzájem krásné Vánoce a všechno dobré do Nového roku. Copak asi na nadílku řeknou zvířátka, až objeví svoje dárečky pod stromečkem?

 

Autor:
Vydáno: