Den stromů ve školní družině

V současné době se slaví Den stromů ve více jak 40 zemích světa. Datum oslavy stromů není celosvětově jednotné. V České republice připadá Den stromů na 20. října. A tak si jej připomínají i děti naší školní družiny. Vždyť stromy jsou součástí našeho života, vytváří nám základ pro zdravé životní prostředí.

Den stromů ve školní družině

Je pátek 19. 10. 2018 a děti školní družiny mají další z tradičních akcí, ve které změří své dovednosti a znalosti, kterým je Den stromů. Pomalu a jistě se loučíme s „babím létem“, podzim je v plném proudu, listí žloutne, poletuje, v dáli můžeme pozorovat krásy podzimní přírody a pestře zbarvené listy našich stromů. Po obědě odcházíme na ovál nedaleko školy. Po krátkém úvodním slově se rozdělujeme na skupiny, tak jak jsme zvyklí v našich soutěžích. Na dnešní odpoledne máme připraveny čtyři soutěže. V první soutěži máme v 16 větách najít skryté stromy, které určitě dobře známe. Druhá soutěž je připravena formou štafety, kdy člen skupiny vyběhne do předem ohraničeného prostoru, najde si lísteček s číslem 1 – 10 a vrací se zpět. Vybíhá další a postupně si shromáždíme 10 lístečků. A protože je podzim, jednotlivá písmena se promíchala velkým větrem a my v přesmyčkách hledáme skryté, názvy stromů. Při třetí soutěži, máme za úkol poznat na obrázcích stromy a určit jejich správný název. Některým skupinám se dařilo, jiným méně. Každou správnou odpověď bodujeme. V poslední soutěži, která je též trochu jako štafeta, běháme postupně do určeného prostoru a přinášíme ke skupině barevně zbarvené rozlítané javorové listy, které tak pomíchal silný vítr. Každá skupina má svoji barvu listů – 1 skupina zelenou, 2. červenou, 3. modrou a 4. žlutou. Když máme všechny listy posbírané, je naším úkolem z těchto listů opět poskládat názvy jednotlivých stromů. Chvíli nám to trvalo, ale za nedlouho jsme měli složeno. Vzhledem k tomu, že nám čas utíkal velice rychle, omezili jsme soutěž časově. Kdo co má, tak má. Na místě ještě nastala kontrola a spočítání bodů. Pak následovalo celkové pořadí. Jak to dopadlo?

1. místo – 4. skupina (žlutá) – 40 bodů
2. místo – 1. skupina (zelená) – 39 bodů
3. místo – 3. skupina (modrá) – 31 bodů
4. místo – 2. skupina (červená) – 20 bodů

Se Dnem stromů jsme se vypořádali velice dobře a nyní se těšíme na oficiální vyhlášení výsledků. Našim stromům přejeme jen to nejlepší, setkání s dobrými lidmi, které by stromy neničili, ba naopak si hleděli jejich další výsadby.

Autor:
Vydáno: