Den lesa

Právě při této akci jsme les navštívili a mohli zjistit, co všechno v něm můžeme najít. Proto i pokračování bylo jasné. Les, nejdůležitější biotop naší přírody.

Den lesa

Všechna oddělení tentokrát pracují samostatně a nápomocni jsou praktikanti – nastávající vychovatelé. Zadaný úkol byl: Ztvárněte biotop lesa. Co všechno v lese můžeme najít, s čím se zde můžeme setkat a co pro nás les znamená. Krom toho jsme měli vymyslet pohádku, povídku či verše o lese nebo stromech. Tak hurá do toho, aby bylo včas hotovo. Každá skupina v oddělení dělala pod dozorem budoucích vychovatelů, ale než jsme se dali do práce, chvíli si povídáme. Součástí lesa jsou stromy, rostliny, keře, houby, mechy, ale i zvířata.

Součástí lesa však může být i člověk, který lesu pomáhá – lesník, dřevorubec, myslivec, ochránce přírody. Na druhé straně však i člověk, a těch je v dnešní době mnoho, který dokáže lesu škodit. Na krajích lesa často můžeme vidět i černé skládky, ale hlavně podél lesa spoustu odpadků, které sem nepatří a les nám hyzdí. My jsme se však ve svých výtvorech zaměřili na krásy lesa. Krásné výtvory vznikly ve všech odděleních, ale porotě se však nejvíce líbil výtvor 3. oddělení. Také s pohádkami, povídkami či verši jsme se vyrovnali dobře. Vzniklo mnoho pěkných pohádek. Zajímavé bylo, že do této činnosti se v závěru zapojili i samotní vychovatelé. Tak například ve druhém oddělení vytvořili super verše.

Chytré srnky
Za devatero horami, devatero řekami a ještě kousek dál, kde se vzal, tu se vzal, malý Dalibor tam stál.
Byl to drobný stromeček,
z něj měl být i domeček,
uvnitř i pár poliček,
pro pár hodných lidiček.

Ten strom měl ale jiné sny,
být krmelcem pro srny.
Srnečky měl tuze rád,
byl to jejich kamarád.

Chtěl jim moct v těžké chvíli,
aby měly v zimě síly.
To však tušil krutý mýval,
který za stromem se skrýval.

To on poslal dřevorubce,
manažery a i kupce,
aby stromek domkem byl,
kde by se sám usadil.

Když nastal osudný den,
tak dřevorubci s mývalem.
Křičí: „Honem, jdeme na něj.
Vemte pily!“
Ale strom nikde neviděli.

Autoři: Vendula Juráková, Marie Ševčíková, Daniel Zadina, Praktikanti 2. oddělení ŠD, SPgŠ Beroun

Na závěr jsme všechno vyhodnotili a každý účastník opět obdržel sladkou odměnu. Cíl tohoto odpoledne byl jasný. Uvědomili jsme si všichni, jak les je pro člověka důležitý, co všechno nám les dává a poskytuje. Od relaxace, obživu, ale i materiál, který je pro nás nezbytně nutný.

Autor:
Vydáno: