Dalším jarním přírůstkem je velbloudí slečna

Je to holčička a matkou je osmiletá samice Fatima, otcem samec Romeo. Porod proběhl spontánně ve výběhu a chovatelé mládě společně s matkou přesunuli do stáje. Malé velbloudě je vitální, ale matka ho zatím odmítá krmit.

Dalším jarním přírůstkem je velbloudí slečna

Chovatelé společně s veterinářem zahájili ihned umělou výživu. První tři dny dostávala samička umělé kolostrum a nyní pomalu přechází na kozí mléko. Byly odebrány vzorky krve, hematologický rozbor ukázal, že mládě je v pořádku a na podrobnější biochemický rozbor se nyní čeká. Chovatelé se snaží v samici probudit mateřské pudy, zatím jen s malými úspěchy.

Fatima rodila již v roce 2012, ale mládě krátce po porodu uhynulo. Až nejbližší dny rozhodnou o tom, jestli je mládě natolik životaschopné, aby přežilo na umělé stravě nebo jestli se Fatima začne chovat jako správná matka. V loňském roce se také narodilo mládě samici Majdě, ale mělo slabou imunitu a na následky infekce uhynulo čtrnáct dnů po porodu. Doba březosti u velbloudů dvouhrbých je 390-410 dnů a mládě váží asi 45 kg. Brněnská zahrada chová jednoho samce a tři samice.

Velbloud dvouhrbý /Camelus ferus/ je nenáročný, rychlý a dokáže trpělivě snášet sucho, žár slunce i rozpálený písek. Má na první pohled těžkopádné neohrabané tělo a pozoruhodný je způsob jeho pohybu, při kterém zvedá vždy obě pravé nebo levé nohy najednou, což se projevuje kolébavou chůzí. Normální cestovní rychlost velblouda je kolem 4 km/h, ale dokáže překonat i hranici 60 km/h.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: