Další vývoj situace v pavilonu slonů

Včera v dopoledních hodinách se podařil velmi riskantní zákrok, před kterým bylo nutné Vishesh podat uklidňující prostředky – oddělit mládě od matky, zavést mu sondu do žaludku, napojit je náhražkou sloního mléka a okamžitě je zase vrátit matce. V následujících hodinách se ošetřovatelé opět pokoušeli nakrmit mládě z láhve, což se až do pozdních nočních hodin přes veškerou snahu nezdařilo.

Další vývoj situace v pavilonu slonů

V průběhu dne ošetřovatelé vypozorovali, že mládě má tendenci olizovat ochranné látkové sítě. Proto vyzkoušeli metodu pokusu navození sacího reflexu u telat pomocí plen napuštěných mlékem. Mládě se o pleny začalo skutečně zajímat a aktivně z nich mléko cucalo. Postupnými kroky se ošetřovatelům podařilo mládě navést na náhražku mléka v láhvi a to z ní začalo sát. Slůně bylo schopné naráz vypít jeden litr. Během tohoto krmení byla Vishesh stále s mládětem a ošetřovatele nenapadala. V průběhu noci probíhalo krmení v pravidelných tříhodinových intervalech. Krmení bylo vždy ukončeno mládětem, které přestalo jevit zájem a od láhve odešlo.

Je však nutné zdůraznit, že i přes tento první dílčí úspěch nemá mládě ani zdaleka vyhráno. Jedinou možnou cestou pro jeho zdárný odchov je, že začne pít mléko své matky. Ze zkušeností, které v chovu slonů v celém světě jsou, statisticky jednoznačně vyplývá, že přežívá a dospělosti se dožije jen mizivé procento mláďat, která jsou krmena výhradně jakoukoli náhradou mateřského mléka.

Díky tomu, že po pravidelném krmení začalo mládě vyměšovat, měli ošetřovatelé možnost vysledovat, že se jedná o samičku.

Autor:
Vydáno: