Další úspěch u tučňáků brýlových

V polovině prosince zaznamenala ústecká zoo chovatelský úspěch – u tučňáků brýlových se vylíhla dvě mláďata. První pípání z hnízdní nory bylo slyšet v pátek 13. prosince a den na to se přidalo i od druhého přírůstku. Jde o druhé vylíhnutí těchto ptáků v letošním roce.

Další úspěch u tučňáků brýlových

První dvě mláďata přišla na svět v květnu tohoto roku. Mladší mládě po šesti týdnech uhynulo ze zdravotních důvodů, starší jedinec byl po měsíci odmítnut svými rodiči, což pro chovatele znamenalo ho několikrát denně dokrmovat pomocí sondy. Tato práce měla úspěch a mládě po třech měsících začalo samo přijímat potravu. Po dalším měsíci však mládě špatně dýchalo a přes okamžitou léčbu se ho nepodařilo zachránit. Následnou pitvou bylo zjištěno, že se jednalo o aspergilózu, na kterou jsou tučňáci velice citliví.,“ sděluje zástupce ředitele pro zvířata a zahradnictví Ing. Lukáš Štěrba.

O prosincové přírůstky se budou starat samotní rodiče bez pomoci člověka. „Po konzultaci s kolegy z Německa a Nizozemí jsem se rozhodli do hnízdění ani odchovu nezasahovat. Toto opatření je velice důležité pro budoucí zkvalitnění celé kolonie. Nebude docházet ke zbytečnému stresu ptáků na hnízdě a minimalizujeme kontakt s člověkem. Hlavním důvodem je však docílení zkušenosti jednotlivých párů v přirozeném odchovu mláďat, které je považováno za správný postup jak pro rodiče, tak i pro mladé jedince ve skupině. První dva odchovy bývají pro páry nejrizikovější a je třeba počítat i s neúspěchy, které jsou nedílnou součástí cesty k úspěšnému přirozenému odchovu. Mladý jedinec tučňáka, který je odchován přirozeně svými rodiči, bude mnohem zkušenější pro budoucí chov než jedinec odchovaný člověkem.,“ doplňuje zoolog Lukáš Ševcovic.

Tučňáci brýloví jsou jediným zástupcem své rodu, který se vyskytuje na africkém kontinentu, kde obývá pobřeží jižní Afriky a tvoří své kolonie. Tento druh do ústecké zoo přicestoval v prosinci 2017. V rámci Unie českých a slovenských zahrad se jedná o jedinou zoo, která tento druh chová a také zaznamenala odchov. Páry těchto nelétavých ptáků mohou návštěvníci pozorovat v hnízdních norách na písčité pláži v dolní části zoo.

Autor:
Vydáno: