Další unikátní odchov ústecké zoo

Na konci října (26. 10. 2017) se zde po čtyřměsíční inkubaci, která proběhla přirozeným způsobem, vylíhlo deset kajmanů zakrslých. Ústecká zoo je tak podle údajů v mezinárodní evidenci (https://zims.species360.org) jedinou zoologickou zahradou, kde se za posledních 12 měsíců odchov podařil.

Kajmany zakrslé chováme od roku 1999, kdy bylo kvůli nelegálnímu obchodu zabaveno pět zvířat, jeden samec a čtyři samice. Jednalo se o mladá zvířata délky cca 40-50 cm,“ popisuje tisková mluvčí Věra Vrabcová. „Samec s jednou ze samic vytvořili pár, který je umístěn v expozici ve spodním patře pavilonu exotária. První pokusy o rozmnožení jsme zaznamenali v roce 2005 a 2008, ale vejce byla nakladena do vody; v roce 2015 a 2016 se již jednalo o regulérní snůšku do kupy substrátu vytvořené samicí, ale vejce nebyla oplozená,“ dodává.

„Koncem června letošního roku se samice opět začala připravovat na kladení vajec, přidal jsem do prostoru souše substrát v podobě směsi borky, rašeliny a písku, který dobře drží vlhkost. Samice si z předloženého materiálu sama nahrabala kupu, do které nakladla vejce, a od toho okamžiku si snůšku ostražitě hlídala, začala být agresivní, takže jsem do expozice vstupoval pouze na nezbytně dlouhou dobu,“ popisuje chovatel František Šubík. „Po čtyřech měsících nastal proces líhnutí, ráno jsem při obvyklé vizuální kontrole zjistil, že je hromada rozhrabaná. Ve vodě bylo šest mláďat, která tam nanosila samice v tlamě, na břehu jsem našel další dvě mláďata s ještě nezataženým žloutkovým váčkem, druhý den jsme objevili další dvě mláďata, takže celkem se jich vyklubalo deset. Polovinu jsme nechali v expozici s rodičovským párem, kde je mohou pozorovat i návštěvníci, zbytek jsme pro jistotu oddělili a umístili do zázemí, kde je pravidelně vážíme a měříme. Mláďata měla ve stáří pět dnů průměrnou délku 22 cm, z čehož 11 cm připadá na ocas, a hmotnost mezi 41 a 52 g. Zajímavé je, že se po vylíhnutí mláďat rapidně změnilo chování samce, který je agresivní, hrozí a mláďata brání, takže možnost přístupu do expozice je opět omezena. Co se týče potravy, dospělý pár u nás dostává sladkovodní ryby či potkany, u mláďat zatím začínáme na cvrčcích a sarančatech (i když v prvních dnech jim stačí zásoby ze žloutkového váčku), pak jim budeme předkládat holátka, malé myšky a rybičky, vše úměrné jejich velikosti,“ dodává chovatel.

Co možná nevíte…

Kajman zakrslý, je zvaný též kajmánek malý, patří k nejmenším druhům krokodýlů - v dospělosti měří sotva 130 cm. Žije v malých skupinkách v pralesních tocích v severní části Jižní Ameriky. Nepatří mezi druhy ohrožené vyhubením, jejich početní stavy jsou poměrně vysoké.

Autor:
Vydáno: