Další putování Českým krasem

Její rozmanitá příroda a úžasný klid nám dodává energii. I v druhém dnu podzimních prázdnin děti školní družiny vyráží na pěší procházku, tentokrát jiným směrem, i když stejně krásnou krajinou. Opět si připomínáme 50. výročí vzniku Českého krasu, opakujeme si před vyjitím, co smíme a co ne, na co si musíme dát pozor. A protože se již někteří jedinci ukládají k zimnímu spánku, jiní se na něj už připravují v poslední fázi, nesmíme je mnoho rušit. Chovejme se tak, aby o nás nikdo nevěděl. A nyní již vcházíme na stezku, plnou kouzel a her, ale i stezku, kde nás neustále někdo bude sledovat. Tak krásný pobyt!

Další putování Českým krasem

Krátce po osmé hodině ranní odcházíme od školy a vydáváme se směrem k nemocnici. Našim cílem je památný strom Dub na Herinkách. Podzimní prázdniny se konají v době, kdy si připomínáme Halloween. Typický podzimní svátek. U nás říkáme – Dušičky. Proto i stezka bude trochu magická, s názvem „Strašidelná stezka“. A právě nyní začínáme naše putování po stezce. Nacházíme první dopis: „Dnes je ten Den, dnes je ta Noc! Čas, kdy se Brána mezi světy otevírá. Čas, kdy k nám ze snového zásvětí mohou vedle dobrých bytostí proniknout i zbloudilé duše a strašidla. Jsou právě teď mezi námi.“ Musíme je zastavit, musíme být odvážní. Těmito slovy jsme začali putovat po stezce na počátku CHKO Český kras u nemocnice. Nacházíme tak první slovo u klíče „bytosti“ které nám v závěru sdělí ze všech slov tajné „kouzlo“. Do ruky se nám dostává druhý dopis s „Bludičkou“, která prošla Bránou a každého svede z cesty, když se nechá přivábit k její lucerně. Skutečnou svíčku v CHKO nemůžeme, nevadí, my si poradíme. Rozdělujeme se na dvě skupiny, každá skupina má svoji barvu. Formou štafety získáváme rozstříhanou lampičku, kterou musíme složit. Získáváme pak další slovo klíče, které je „světla“. Třetí dopis přichází od upíra. „Krev ti pije, šíří strach, slunce ho však změní v prach.“ Upír prošel Branou a ukrývá se v kůži netopýra. Naším úkolem je najít v hejnu netopýrů, před kterými se i bráníme zakrytím očí a pokrčením se k zemi. Důležité však je, aby se skupina domluvila a pak řekla, číslo daného netopýra. Slovo, které nám u upíra dává klíč je „volám“. Čtvrtý dopis přichází od Ducha. Opět se dostáváme ke štafetě v obou skupinách, která je rozmístěna v určitém krátkém prostoru. Po částech jako tichou poštu zasíláme text: „Ať ke světu se obrátí, duše, co hledá klid, s ním v temnotě se neztratí, dál v míru může žít“ až k poslednímu ve skupině a ten postupně, tak jak dochází slova píše to, co mu štafeta donesla. Super, splněno! Další slovo nám poskytl klíč. Je jím „sem“. Pátý dopis přichází od Vodníka – Do hlubin rád pomůže ti, topí muže, ženy, děti… Naším úkolem bylo zneškodnit a najít Vodníkovy stuhy a přinést je na dané místo. V prostoru, kde se vodník pohyboval hledáme stuhy. A opět hotovo. Získáváme další klíčové slovo „zamkněte“. Šestý dopis přichází od Bílé paní. Každý si vezme jeden arch papíru a snaží se namalovat Bílou paní a zesměšnit ji. Úkol jsme splnili a klíčovým slovem je „bránu“. Vlkodlak nám zanechává již sedmý dopis. Naším úkolem je, abychom se se šiškou či kouskem dřeva trefili do cíle – kmen stromu. Všichni se trefili, někdo na jeden pokus, jiní měli k dispozici 2 pokusy. Super! Klíčové slovo je „chraňte“. Poslední úkol je od Čarodějnice – ovládá černou magii, svými kouzly i zabijí. Naším úkolem všech společně je složit verše na „Strašidelnou stezku“. Po chvíli přemýšlení jsou verše na světě. Za splnění úkolu získáváme klíčové slovo „zem“.

Teď nás čeká již jen závěr „Strašidelné stezky“. Dostali jsme se do cíle naší výpravy, kterým je Památný strom Dub na Herinkách. Ale není to jen tak jednoduché. Ze zapamatovaných slov, při splnění úkolů, dáváme dohromady „ochranné kouzlo“, kterým musíme uzamknout Bránu, která se uzavře až s prvními slunečními paprsky. A to se stalo. Okolo Památného stromu Dub utvoříme kruh, chytíme se za ruce a třikrát za sebou řekneme kouzelné heslo, jež nám vzniklo: „Bytosti světla volám sem, zamkněte bránu, chraňte zem“.

Hurá, my, to dokázali. My, jsme stateční a právem nám nyní přísluší odměna. Patří nám však i poděkování, neboť svět je díky nám na nějakou chvíli v bezpečí. A tak skončila naše Strašidelná stezka. Bylo to super, užili jsme si to a děkujeme všem, kdo se podílel na jejím vzniku, ale i organizaci naší akce.

Strašidelná stezka

V černém lese temné síly,
jedné noci vyletěly.
Bytosti světla probudila,
Bludička svíčku rozsvítila.
Upíra jsme odhalili,
číslem šest ho zneškodnili.
Ducha zpět jsme poslali,
dlouhou zprávu přenesli.
Barevné mašle nás ochrání,
před Vodníkem nás zachrání.
Vlkodlaka jsme trefili,
zpátky dolů poslali.
Z obrázku se na nás kouká,
Bílá paní bez pavouka.
Přeprali jsme Čarodějnici,
a zamkli na petlici.
Svět jsme tím zachránili,
a odměnu jsme vyhráli.

Autoři: Účastníci Strašidelné stezky, ŠD Beroun – Závodí, Komenského 249

Autor:
Vydáno: