Další přírůstky ústecké zoo

Druhým mládětem roku 2015 se stal sameček žirafy Rothschildovy, třetím byl malý mandril a dalším mládě tamarína bělohubého. To je nadílka mláďat v posledních dvou lednových dnech.

Další přírůstky ústecké zoo

V pátek 30. ledna přišlo na svět mládě žirafy, očekávané s napětím, neboť jeho matkou je samice Jenny, která se na konci února dožívá 23 let. Porody u žiraf jsou v tomto věku výjimečné, takže očekávání provázely i obavy, zda vše dobře dopadne. Díky kamerovému systému byl celý průběh porodu zaznamenán. Nejen, že proběhl bez jakýchkoli komplikací, ale zároveň trval nejkratší dobu za celou historii chovu, a to necelou půl hodinu. V půl desáté dopoledne bylo mládě na světě, po hodině se poprvé postavilo na ještě vratké nožky a po necelých pěti hodinách začalo pít. Malý sameček je v pořadí desáté mládě, které se Jenny narodilo, je to tedy zkušená matka, která se o ně vzorně stará a brání si je.

Další dvě mláďata se narodila následující den, v sobotu 31. ledna, a obě patří do skupiny primátů. Ráno zaznamenali přírůstek chovatelé v pavilonu opic, kde se narodil malý mandril rýholící. Mandrilové jsou nejpestřeji zbarvení primáti, zejména samci hýří všemi barvami. Obývají západní pobřeží rovníkové Afriky a jsou vázaní na stálezelené tropické deštné lesy. Ústecká zoo je chová nepřetržitě od roku 1967, momentálně v devítičlenné skupině vládne samec Albert. Matkou mláděte je dvanáctiletá samice Čarda, i ona je zkušenou matkou, takže svého potomka nosí pečlivě v náručí na břiše.

Stejný den, ale v odpoledních hodinách, přišlo na svět mládě tamarínů bělohubých, drápkatých opiček z Jižní Ameriky. Chovný pár v minulých letech míval pravidelně dvojčata, letos poprvé to je jedináček. Na rozdíl od afrických primátů nosí jihoamerické druhy své potomky na zádech. Drápkaté opičky jsou známé otcovskou péčí o mláďata, kdy je nosí samci, starají se o ně a půjčují je matce většinou jen na kojení. Ústecká samice je v prvních dnech úzkostlivá a nosí je sama. Až po několika dnech se zapojí také otec a o něco později i dva starší sourozenci, kteří jsou dosud součástí skupiny.

 

Autor:
Vydáno: