Další ostravský orlosup bude létat ve volné přírodě

V pořadí již 12. mládě orlosupa bradatého poskytuje ostravská zoologická zahrada pro vypuštění do volné přírody. Cílem mezinárodního repatriačního projektu je posílit divokou evropskou populaci tohoto majestátního dravce, který byl v minulosti na řadě míst Evropy lidmi vyhuben.

Další ostravský orlosup bude létat ve volné přírodě

Mládě se vylíhlo mladšímu páru orlosupů 7. března 2016. Ten samý den pozdě odpoledne je ale samice přestala zahřívat a dále se o něj starat. Mládě muselo být z hnízda odebráno do inkubátoru, protože mu bezprostředně hrozilo podchlazení. Následující dva dny o něj pečovali chovatelé a čtvrtý den bylo podloženo k adopci staršímu páru v lesní voliéře. Tento pár o letošní snůšku přišel, ale naštěstí neztratil zájem o hnízdění. Ptáci ochotně pokračovali v inkubaci podkladku a zůstali tak dál jako potencionální náhradní pěstouni, což mělo pro další osud mláděte zásadní význam. Mládě bylo starším párem úspěšně přijato a také odchováno. Jednalo se o druhou adopci páru (poprvé pár adoptoval a také úspěšně odchoval mládě v loňském roce).

Podle krevních testů je mládě samička. Koordinátorem záchovného programu byla určena pro vypuštění ve španělské Andalusii v Parque Natural de las Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas. Termín vypuštění je v pondělí 13. června. Pracovníci ostravské zoo se na cestu vydají v pátek 10. června v odpoledních hodinách.

Ostravská zoologická zahrada je do projektu „Návrat orlosupa bradatého do Alp“ aktivně zapojena od roku 2009. Do loňského roku bezplatně poskytla pro posílení divoké populace těchto impozantních dravců už jedenáct mláďat. Tento úspěšný projekt naplňuje jeden z hlavních cílů moderních zoologických zahrad, tj. přispět k zachování biologické rozmanitosti, a zároveň představuje konkrétní nápravu škod způsobených přírodě lidskou činností.

Foto Pavel Vlček

Autor:
Vydáno: